Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Vragen en info over kunstmatige nesten
Plaats reactie
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

Mijn meest natuurgetrouwe formicarium ooit.

Begin dit jaar heb ik een Pheidole kolonie aangeschaft en zoals zoveel reeds hebben ondervonden is dit een hartstikke leuke soort om te houden. De kolonie groeit onder de juiste omstandigheden lekker snel aan en die kleine rakkers hebben een lekker pittig temperament als ze op jacht zijn…zeg maar een heel kort lontje… waardoor het overmeesterings gedrag van deze soort op hun slachtoffers vele medehobbyisten tot de verbeelding zal spreken. Waar ik echter al voor gewaarschuwd was via de care sheet maar waar ik alsnog toch door verrast werd was de groeisnelheid van deze kleine miertjes. Ik kreeg de kolonie 70 werksters sterk maar na een paar maanden liepen er al een paar duizend mieren rond. Binnen no time was zelfs een zeer compact maar zeer ruim 4zijdig vertikaal formicarium te klein. En omdat deze mieren niets anders te doen hadden dan elke keer maar weer proberen uit te breken kon ik niets anders dan de normaal open buitenruimte volledig af te sluiten met een glasplaat.

De geplaatste foto's horen niet per definitie bij het kopje dat er boven of onder staat. De foto's vormen samen een bouwverslag en worden vooral begeleid en verklaard door de tekst onder de foto's.
DSC_3996.JPG
DSC_3997.JPG
Omdat ik de kolonie geen vervangende bak kon aanbieden werd de kolonie steeds groter en groter zonder dat ik de buitenwereld kon onderhouden. Een volkomen versmeert nest was het eindresultaat. Mijn kolonie begon er duidelijk onder te lijden want de hoeveelheid broed begon af te nemen. Zoals jullie misschien wel weten van mijn topic onder de titel: Mieren in hun natuurlijk omgeving…. ben ik afgelopen zomervakantie 2012 naar Kroatië geweest. Daar heb ik Pheidole in de vrije natuur mogen aanschouwen en dat bracht mij op het idee om een nieuw formicarium voor mijn eigen Pheidole kolonie te bouwen. Dit keer heb ik mij echter voorgenomen dat ik een formicarium gecombineerd met een buitenwereld wilde maken die de omgeving van Pheidole in Kroatië zoveel mogelijk zou nabootsen en dus voor mij enorm herkenbaar zou zijn (en mij iedere keer weer zou laten denken aan die fantastische vakantie in Kroatië hahaha).
DSC_4004.JPG
DSC_4007.JPG
Om te beginnen besloot ik dat ik de buitenwereld van dezelfde materialen wilde maken als welke ik in de natuurlijke omgeving van de Pheidole kolonies in Kroatië had aangetroffen. Ik ben toen tijdens mijn vakantie aan het inzamelen geslagen en heb meegenomen: 5 kg. leem, stenen, keitjes en grit, takjes, dennennaalden, droge bladeren, graspollen, wortels, organisch strooisel, etc. etc.. Terug in Nederland heb ik eens gekeken welke ruimte ik tot mijn beschikking had. Ik kwam er achter dat ik nog ruimte had in de vensterbank van mijn kantoor die aan de schaduwzijde van ons huis was gelegen. Omdat ik natuurlijk meerdere soorten mieren heb die ik wil laten opgroeien tot zeer grote kolonies, moest ik besluiten hoeveel ruimte ik voor deze ene kolonie beschikbaar had. 1 ding had ik mij echter al voorgenomen…het nieuwe formicarium moest zo groot zijn dat de werksters een redelijke afstand moesten lopen om iedere hoek van de buitenwereld te kunnen bereiken. Dat gaf mij veel beter de gelegenheid om het natuurlijke gedrag van deze mieren te bekijken.
DSC_4012.JPG
DSC_4016.JPG
Deel 2 volgt zsm.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ANThousiasteling op 03 okt 2012, 11:40, 6 keer totaal gewijzigd.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

De vensterbank was 15 cm. diep en 160 cm. breed. Ik besloot dat ik 2 volglazen bakken zou bouwen van ieders 19 cm. diep en 75 cm. breed met een hoogte van rond de 35 cm. Dit zou mij de gelegenheid bieden om 2 kolonies mooi te huisvesten. Ik ben toen naar een glasleverancier gegaan (Walhof glas te Hengelo) en heb daar prijzen voor 2 van zulke bakken opgevraagd. Ik schrok mij echter rot van de prijs die zijn vroegen voor 2 bakken van 6 mm. glas. Ze vroegen 200,- voor 2 bakken. Dat vond ik echt belachelijk. Maar helaas bleek ook een andere leverancier (die gespecialiseerd was in massa productie van volglas bakken gebaseerd op standaard maten) veel hogere prijzen te vragen voor glasbakken die op maat waren gemaakt. Deze firma kwam op minstens 75,- per bak terwijl een standaard bak van 60 x 40 x 40 “maar” 25,- kost. Ik wilde mijn formicarium echter precies op de geplande maten hebben en niet kleiner of groter.
DSC_4017.JPG
DSC_4021.JPG
DSC_4023.JPG
Ik heb toen op Marktplaats voor 25,- een aquarium gekocht bij mij in de buurt met de maat 80 x 40 x 40. Deze heb ik thuis helemaal uit elkaar gesneden en ontdaan van al het kit. Bij Walhof waren ze genegen mij voor 50,- 4 nieuwe glasplaten te leveren (2 voorzijdes en 2 afdekplaten) en dan de glas platen die ik zelf had gekocht op maat te snijden. Het resultaat was dat ik voor 75,- , na de glasplaten in elkaar gelijmd te hebben, 2 bakken had met de maat 77b x 18d x 33h binnenmaat (2 voor de prijs van 1 dus).
DSC_4031.JPG
DSC_4032.JPG
DSC_4046.JPG
De omgeving waar ik Pheidole tegen was gekomen was een beetje heuvelachtig en om binnen een ruimte van 79 x 19 x 34 buitenmaat de meest maximale loopruimte te krijgen voor mijn kolonie bedacht ik mij dat de bodem van de buitenwereld boven op het nest moest worden gemaakt en niet in een aparte bak ernaast, en dat de bodem van de buitenwereld zowel van achter naar voren moest aflopen alsmede van links naar rechts. Daardoor kreeg de buitenwereld als oppervlakte binnenmaat 82b x 20,5d. Meer ruimte dus ondanks beperkte buitenmaten. Door de schuine bovenkant van het nest wat dienst deed als buitenwereld zou het ook beter mogelijk zijn om de mieren te zien als ik op een stoel aan mijn buro zou zitten. Je kijkt dan tegen een schuine wand aan en die is beter zichtbaar dan een horizontaal vlak.
DSC_4047.JPG
DSC_4050.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ANThousiasteling op 09 okt 2012, 07:42, 8 keer totaal gewijzigd.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
Gebruikersavatar
koeier
Lid
Berichten: 70
Lid geworden op: 15 juni 2010
Gender:
Leeftijd: 34

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door koeier »

Ziet er al leuk uit! Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Ik zit er ook al een tijdje aan te denken om zoiets te maken, nu kan ik mooi wat inspiratie opdoen ;)
Echt super leuk.

Gr Erik
Ga naar de mieren, luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs. (Spr 6:6)
Gebruikersavatar
mn
Lid
Berichten: 3089
Lid geworden op: 29 juli 2008
Locatie: Lint
Gender:
Leeftijd: 29

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door mn »

Looking good ;)
-Camponotus fulvopilosus
-Messor barbarus
-Pheidole pallidula
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

DSC_4051.JPG
Zo gezegd zo gedaan. Op een zaterdag middag ben ik aan het zagen gegaan en heb de blokken eerst op maat gezaagd. Daarna ben ik aan het beitelen gegaan en heb de grove schuin aflopende grillige vorm in 3 Ytong blokken gebeiteld. Deze heb ik toen op elkaar gelijmd met montage kit. Toen het nest uitgekerft en het hele geheel in de volglazen bak gelijmd, nadat ik het nest met vochtig leem had gedecoreerd, en dan wel zo dat ik er zeker van kon zijn dat de mieren niet in gedeelten van het nest konden komen die ik nog niet voor hen beschikbaar wilde hebben. Ik heb daarna de randen van de buitenwereld afgekit met bruine kit zodat er geen ruimte zat tussen het Ytong nest en het glas. Zo kon er vanaf de buitenwereld geen rotzooi tussen het nest en het glas vallen.
DSC_4054.JPG
DSC_4058.JPG
DSC_4059.JPG
Ik heb de wortels aangebracht die ik had meegenomen alsook wat stukken steen. Daardoor lijkt het net of de wortels tussen de stenen door naar buiten zijn gegroeid. Ik heb toen de graspollen uit Kroatie genomen en deze met montage kit op de bodem van de buitenwereld gelijmd. Ook heb ik een gat van ongeveer 10 cm. geboord in het Ytong waar ik een reageerbuisje in kon drukken zodat de watervoorziening van de kolonie mooi weggewerkt zou zijn en er geen uitzichtbedervende reageerbuis in de buitenwereld zou liggen.
DSC_4060.JPG
DSC_4061.JPG
DSC_4062.JPG
Toen de lijm, gebruikt om de takken, stenen en gras pollen gras goed vast te zetten, goed gedroogd was heb ik klonten leem genomen en deze met water in modder laten veranderen. Deze leem modder heb ik toen ongeveer 5 mm dik op de bodem van de buitenwereld gesmeerd waardoor het Ytong blok niet meer als zodanig herkenbaar was en de buitenwereld ogenschijnlijk uit leem lijkt te bestaan, precies zoals in Kroatië de natuurlijke omgeving van Pheidole was. Het leek nu echt het schuine deel van een heuvel waar gras op groeit en wortels en stenen de boel aankleden.
DSC_4064.JPG
DSC_4243.JPG
DSC_4244.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ANThousiasteling op 09 okt 2012, 11:33, 6 keer totaal gewijzigd.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
Gebruikersavatar
Lvet
Lid
Berichten: 935
Lid geworden op: 14 juni 2010
Locatie: Hengelo/Groningen
Gender:
Leeftijd: 34
Contacteer:

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door Lvet »

Dat ziet er echt heel goed uit en inderdaad heel natuurgetrouw! Ik ben ook van plan zoiets te maken (voor M. structor ;) ), dus inderdaad een heel inspirerend topic.
Ga je het nestgedeelte ook nog kleuren? Of laat je het wit zodat de mieren goed zichtbaar zijn? Ik zit er zelf namelijk aan te denken om te kleuren met een pigment of met rooibosthee (schijnt te werken).
ANTfinity.comLasius nigerMyrmica rubraPolyrhachis divesMessor barbarusPheidole pallidula Temnothorax nylanderi
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

Het nestgedeelte (gangen en kamers) heb ik niet gekleurd omdat ik de mieren inderdaad goed wilde kunnen zien. Op dit moment heeft de kolonie nog steeds geen aanstalten gemaakt om te verhuizen naar het nieuwe nest.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

DSC_4245.JPG
DSC_4246.JPG
Om het loopoppervlakte voor de kolonie nog verder te vergroten (bodem had een oppervlakte van 82b x 20.5d = 1681 cm2) heb ik ook leem op de zijwanden en de achterwand gesmeerd en daar stukjes gedroogde graspollen ingedrukt. Daardoor verdubbelde de beloopbare oppervlakte bijna met nog eens 1570 cm2, een totaal van 3251 cm2 wat overeenkomt met een ruimte van 19,5d x 166b cm terwijl het formicarium zelf “maar” 19,5d x 78,5b cm buitenmaat was met een oppervlakte van 1530 cm2 had.
DSC_4250.JPG
DSC_4252.JPG
DSC_4254.JPG
Leem heeft de prettige eigenschap om knetterhard te worden zodra het opdroogt. Om die reden blijft het leem, als het nat is , heel goed plakken en zet het zich heel goed vast op voorwerpen of oppervlakten als het opgedroogd is. Het klimaat in Kroatië was rond augustus heel erg droog en de grond was ook echt enorm hard en vertoonde scheuren door de droogte. Het leuke van leem, hoe dun het ook is, is dat als het opdroogt het dezelfde scheuren vertoonde alsof de grond al maanden geen druppel water heeft gehad. De juiste look dus. Als laatste heb ik losse strooisel, wat takjes, gedroogde blaadjes en wat los grit en zandklontjes toegevoegd om het een nog natuurlijker gezicht te geven.
DSC_4256.JPG
DSC_4260.JPG
DSC_4264.JPG
Nu was het de tijd om de Pheidole kolonie in dit nieuwe formicarium los te laten. Altijd spannend, want hoe gaan ze reageren op hun nieuwe omgeving? Ik heb het oude nest toen in het nieuwe nest gezet en de glazen deksel eraf gehaald. Direct begonnen het blok leeg te lopen en liepen er duizenden werksters in de buitenwereld. Na een dag begonnen zich al snel echte snelwegen (vaste looproutes) te ontwikkelen richting de drinkplek en de voederplek. Helaas moet ik na 2 weken nog steeds constateren dat 1/5deel (werksters,broed en gyne) nog steeds het oude nest niet hebben verlaten en schijnbaar ook geen plannen hebben in die richting want als het voer dat ik aanbied wordt netjes in stukjes gebeten en langs een van de snelwegen naar het oude formicarium gesleept. Er zijn wel veel mieren die het nieuwe nest inlopen en er verblijven maar de kolonie heeft zich er nog niet in gesetteld.
DSC_4261.JPG
DSC_4262.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

DSC_4290.JPG
DSC_4292.JPG
Maar ondanks dat heb ik enorm veel lol van het nieuwe formicarium. Het is alleen al leuk om te zien hoe ze met hun buit tussen de takjes en graspollen en over de stenen en grind lopen te slepen, precies zoals ik het ook heb gezien in Kroatië. Om de kolonie veel te kunnen observeren staat het nest nu nog beneden in de woonkamer maar het zal wel niet lang meer duren of hij moet naar zijn definitieve plek op de vensterbank van mijn kantoortje.
DSC_4294.JPG
DSC_4296.JPG
DSC_4297.JPG
Op dit moment heb ik het weer even druk met andere zaken maar ik heb al nagedacht over hoe ik de 2de bak wil gaan inrichten. Ook deze moet er heel natuurlijk uit gaan zien. Ik heb nog zat Kroatië materiaal over voor de goed groeiende Messor barbarus kolonie maar deze is zijn horizontale Foto Lijst Formicarium (FLF) nog niet ontgroeid. Mijn Lasius kolonie gaat wel extreem hard. 30 werksters in januari dit jaar en ik schat het aantal nu op een 1500 tot 2500. Als dit nog een paar maanden in dit tempo doorgaat dan puilt deze kolonie ook uit zijn Verticale Ytong nest. Het grote verschil met Pheidole is echter dat Pheidole enorm veel werksters in de buitenwereld had lopen, die daardoor al gauw veel te klein was, terwijl Lasius met duizenden tegelijk in het nest zit terwijl er maar 20 werksters in de buitenwereld lopen. Ik heb echter het vermoeden dat Lasius het eerste zal gaan verhuizen. Als het zover is horen en zien jullie het nog wel.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ANThousiasteling op 20 okt 2012, 14:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

Het laatste deel is hierboven geplaatst.
DSC_4299.JPG
DSC_4301.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
Gebruikersavatar
Gortello
Lid
Berichten: 866
Lid geworden op: 27 maart 2010
Locatie: Winterswijk, Nederland
Gender:
Leeftijd: 28
Contacteer:

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door Gortello »

Mooi staaltje werk verricht, je mag trots zijn op jezelf. Wou dat ik de materialen had. Ik moet het doen met y-tong bijtels en cement (:
FenixGoesEvil
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 28 september 2013
Locatie: Olen, België
Gender:
Leeftijd: 25

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door FenixGoesEvil »

Ik vindt je nest echt prachtig maar heb echter een vraagje stel je geeft prooidieren of er sterft af en toe een werkster er komt afval hoe ga je dit opruimen zonder dat je misschien perongeluk iets vernielt? Of kunnen de wortels tegen een stootje?

Nog een vraagje hoe bevochtig je het nest hier las ik niet echt iets over?
Messor barbarus
Myrmica rubra
Lasius niger
Lasius Flavus
Camponotus barbaricus
(Crematogaster scutellaris)
FenixGoesEvil
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 28 september 2013
Locatie: Olen, België
Gender:
Leeftijd: 25

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door FenixGoesEvil »

Offtopic: Alvast bedankt voor eventuele antwoorden..
Messor barbarus
Myrmica rubra
Lasius niger
Lasius Flavus
Camponotus barbaricus
(Crematogaster scutellaris)
Gebruikersavatar
MarkBloemberg
Lid
Berichten: 118
Lid geworden op: 21 augustus 2009
Locatie: Ede
Gender:
Leeftijd: 36

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door MarkBloemberg »

Prachtig werk, niet lastig in onderhoud?
1x L. niger
1x M. barbarus
10X Pheidole megacephala
15X Anoplolepis gracilipes
1X Oecophylla smaragdina
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

De kolonies die in dit formicarium hebben gezeten (Pheidole en nu Messor capitatus) zijn erg netjes en houden het nest aan de binnenzijde goed schoon door alle troep die ze produceren netjes naar buiten te brengen. Alle rotzooi wordt naar het laagste gedeelte van de bak gebracht en daar kan ik het makkelijk met een stofzuiger op laagste zuigkracht, wegzuigen. De wortels zitten trouwens vastgelijmd dus ook al zou ik ze aanstoten dan laten ze niet los en beschadig ik het interieur ook niet snel. Onderhoud is dus vrij simpel.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
FenixGoesEvil
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 28 september 2013
Locatie: Olen, België
Gender:
Leeftijd: 25

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door FenixGoesEvil »

En bevochtiging?
Messor barbarus
Myrmica rubra
Lasius niger
Lasius Flavus
Camponotus barbaricus
(Crematogaster scutellaris)
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

In het blok zitten op bepaalde plekken een aantal gaten aan de bovenzijde die vlak langs de nestgangen lopen. Door daar water in te gieten wordt het nest van binnen bevochtigd.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
FenixGoesEvil
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 28 september 2013
Locatie: Olen, België
Gender:
Leeftijd: 25

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door FenixGoesEvil »

Ok danku
Messor barbarus
Myrmica rubra
Lasius niger
Lasius Flavus
Camponotus barbaricus
(Crematogaster scutellaris)
ANThousiasteling
Lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 24 januari 2012
Locatie: Hengelo
Gender:
Leeftijd: 52

Re: Mijn meest natuurgetrouwe 2zijdig verticaal Ytongnest.

Bericht door ANThousiasteling »

Na lange tijd weer even een update mbt de status van dit formicarium. De Pheidole kolonie is naar een aantal maanden overleden omdat de gyne er ineens de brui aan gaf. Ik heb toen een kolonie Messor capitatus in het blok laten trekken maar de groei van deze kolonie ging mij te langzaam. Na meer dan een jaar gewacht te hebben zag ik niet echt vooruitgang in de kolonie, er was maar weinig broed en dan is zo'n groot nest toch wel zonde, De werksters kwamen ook haast niet buiten dus in deze bak had ik er niet veel plezier van. Ondertussen groeide mijn Messor barbarus kolonie hard door.

Ik heb op een gegeven moment besloten om de Messor capitatus kolonie te vervangen door de Messor barbarus. Eerst heb ik de Messor capitatus kolonie terug laten verhuizen naar een 2 tal reageerbuisjes door de omstandigheden in het nest ongunstig te maken (droog en veel licht). Ze wisten niet hoe snel ze moesten verhuizen.

Omdat de Pheidole kolonie alswel de Messor capitatus kolonie in verhouding te klein waren voor de grote van het nest lieten ze hier en daar wel wat afval achter. Gelukkig was de Messor barbarus kolonie groot genoeg en die begonnen direct met opruimen toen ze hun nieuwe verblijf betrokken. Alle kamers waren in no time brand schoon en al het afval lag netjes buiten in een hoek.
Messor barbarus 1x, febr.'12 1-3 duizend mieren.
Messor capitatus 1x, dec.'16 300 mieren.
Camponotus aethiops 1x, aug.'15 500 mieren.
Atta sexdens 1x, mrt. '17 35-210 duizend mieren
Plaats reactie