Pagina 1 van 1

winterslaap

Geplaatst: 24 feb 2017, 10:03
door Daisy
Mijn mieren lasius niger zitten nu van laatst oktober in de koelkast, wanneer mogen ze nu uit de winterslaap?
En hoe doe ik dit het beste? ze staan nu op 4 graden.

Re: winterslaap

Geplaatst: 01 mar 2017, 00:10
door GvG
Een winterslaap van 4 a 5 maanden is prima. Ik zet de mieren altijd op de vensterbank in een kamer die niet verwarmd wordt, eventueel met het raam op een kier. Dan is het ongeveer 10 a 15 graden. Zo kunnen de mieren rustig weer actief worden. Ik denk dat dat beter is voor de mieren.
Ik heb ook wel eens kolonies direct uit de koelkast gehaald en op kamertemperatuur gebracht, dat ging ook goed. Ik denk dat het beter is om ze rustig op kamertemperatuur te brengen, maar het hoeft niet per se.

Re: winterslaap

Geplaatst: 01 mar 2017, 12:16
door Blue
Ik was het zelf even vergeten om ze langzaam op te warmen maar ik heb tot nu toe geen gekke verschijnselen gezien.

Re: winterslaap

Geplaatst: 01 mar 2017, 13:43
door GvG
Let er altijd even op dat er geen condens ontstaat, of dat het watje niet is gaan lekken. Dat wil nog wel eens gebeuren bij temperatuurwisselingen.

Re: winterslaap

Geplaatst: 01 mar 2017, 17:34
door Daisy
Thx heb al eens gekeken in de koelkast, wel gek alle mierenkolonie's die in een buisje zaten zonder buiten wereld zijn overleden, de andere zien er nog levend prima uit.
Ik had nog een hoop kolonie's, die zaten allemaal nog in een buisje zonder buiten wereld, deze had ik allemaal op elkaar gestapeld in een doosje en zo in de koelkast gezet.
Buisje was dicht gemaakt met een watje iemand enig idee wat er mis is gegaan?

Re: winterslaap

Geplaatst: 01 mar 2017, 21:08
door GvG
Ik heb een groot aantal kolonies in afgesloten buisjes overwinterd, zonder noemenswaardige problemen. Kun je wat meer vertellen over de overleden kolonies? Welke soort, hoeveel werksters, welke temperatuur, etc.

Re: winterslaap

Geplaatst: 04 mar 2017, 17:11
door Daisy
Gaat over lasius niger, er waren ongeveer in elk buisje 10 tal werksters, temp was 4 graden, enkel de gyne's waren dood werksters leefde nog, en dit zo voor alle buisjes.
Eentje heeft het overleefd dit was een gyne zonder werksters, maar die lag appart en niet in het doosje, ze lagen allemaal opgestapeld in een doosje van de chinees zonder deksel.
De lasius niger met een buiten wereld leefde allemaal nog, de buisjes zaten in de deur van de koelkast, de andere lagen gewoon op de lade's.

Re: winterslaap

Geplaatst: 04 mar 2017, 21:41
door GvG
Vreemd zeg. Dat is mij nog nooit overkomen. Dan is er echt iets misgegaan. Dat kan echter van alles zijn, ik zou niet durven zeggen wat. Zuurstof gebrek zal het niet zijn, mieren hebben bijna geen zuurstof nodig in de koelkast. Misschien was het toch iets kouder dan 4 graden in de koelkast, en heeft het een beetje gevroren. Maar ook dan zou je niet verwachten dat de gyne doodgaat en de werksters overleven. Ik weet het niet.

Re: winterslaap

Geplaatst: 05 mar 2017, 11:18
door Daisy
Ja ik vond het ook erg vreemd, heb alle werksters nu maar buiten gezet, zonder gyne kunnen ze toch niet verder.
Wel jammer waren in totaal 15 buisjes, had ze eigenlijk bij gehouden voor mensen die er graag wilden.
Zou het miss komen omdat ik de gyne nog geen fruitvliegen had aangeboden?
De andere hadden dit wel allemaal nog gekregen voor de winterslaap.

Re: winterslaap

Geplaatst: 05 mar 2017, 13:33
door GvG
Nee, denk het niet. Dan zou je verwachten dat de werksters eerst sterven.

Re: winterslaap

Geplaatst: 06 mar 2017, 13:55
door Daisy
Enkel de gyne en larven eten toch fruitvliegen? en de werksters suikerwater of ben ik nu verkeerd?

Re: winterslaap

Geplaatst: 06 mar 2017, 14:07
door Other
Daisy schreef:Enkel de gyne en larven eten toch fruitvliegen? en de werksters suikerwater of ben ik nu verkeerd?
http://www.antforum.nl/viewtopic.php?f=10&t=92

Hoop dat je hier iets aan heb! ;)

Re: winterslaap

Geplaatst: 06 mar 2017, 14:41
door Daisy
Heb dat al gelezen hoor beaamt toch wat ik net dan zei? enkel de gyne en larven hebben eiwitten nodig, en de werksters suiker water, heb de werksters ook nog nooit een fruitvlieg zien op eten.

Re: winterslaap

Geplaatst: 06 mar 2017, 17:27
door Other
Daisy schreef:Heb dat al gelezen hoor beaamt toch wat ik net dan zei? enkel de gyne en larven hebben eiwitten nodig, en de werksters suiker water, heb de werksters ook nog nooit een fruitvlieg zien op eten.
uhh, Ja?

Re: winterslaap

Geplaatst: 07 mar 2017, 08:28
door Daisy
Uhh ja wat?, je bent niet echt hulpzaam hoor.

Re: winterslaap

Geplaatst: 07 mar 2017, 08:28
door Daisy
GvG schreef:Nee, denk het niet. Dan zou je verwachten dat de werksters eerst sterven.
Eet de gyne de werksters op wanneer er een voedsel gebrek is?

Re: winterslaap

Geplaatst: 07 mar 2017, 08:41
door Other
Daisy schreef:Uhh ja wat?, je bent niet echt hulpzaam hoor.
Je vraagt/verondersteld iets.
De topic die ik naar je link, bevestigd je vraag. Ook geeft deze nog extra informatie.
Dan zeg je dat je dat al heb gelezen en stel je dezelfde vraag, dan beantwoord ik je vraag met ja.
En dan ben ik niet behulpzaam?

Sorry hoor, maar wat is er dan niet behulpzaam aan mijn reactie?

Re: winterslaap

Geplaatst: 07 mar 2017, 23:34
door GvG
Alle mieren hebben suikers nodig als energiebron. Zowel de larven als de werksters en de gyne. Eiwitten (of aminozuren, de bouwstenen van eiwitten) zijn nodig als bouwstof. Dit hebben ze nodig om te groeien en om eitjes te maken.

De werksters groeien niet. Zij hebben dus in principe geen eiwitten nodig. Bij sommige soorten leggen de werksters onbevruchte eitjes. Deze worden dan als voedsel gebruikt, bijvoorbeeld om aan de gyne te geven.

Bij mieren spreken we van een "sociale maag". De werksters eten het voedsel op, zowel de prooien als het suikerwater. Het voedsel wordt daarna doorgegeven aan andere werksters, larven en de gyne. Zo heeft elk lid van de kolonie ongeveer evenveel in de maag. Soms wordt voedsel ook doorgegeven in de vorm van eitjes.

Het is dus niet zo dat elk lid van de kolonie eet wat zij nodig heeft, dus dat de gyne fruitvliegjes eet, en de werksters alleen suikerwater. Ik denk dat de werksters ook wel wat aminozuren opnemen uit de maaginhoud, maar niet zoveel als de gyne en de larven.

Als de kolonie te weinig voedsel heeft zullen de eitjes en larven opgegeten worden. Als dat niet voldoende is zullen de werksters al hun maaginhoud aan de gyne geven. Zij is het belangrijkste. De gyne zal als laatste sterven, niet als eerste.

Re: winterslaap

Geplaatst: 08 mar 2017, 08:24
door Daisy
Oh wauw wist ik niet, nou dan weten we nog niet waarom ze gestorven zijn, maar goed mijn kolonie's zijn allemaal goed uit de winterslaap gekomen en hebben al reeds fruitvliegen op.
Hopelijk blijven deze het goed doen, is mijn 2de poging na een kolonie van een jaar oud waar ik de gyne te warm had gezet voor overzetting van ander nest.

Re: winterslaap

Geplaatst: 08 mar 2017, 22:55
door miel
Hoi Daisy

Jammer om te horen,

Gaf je ze wel even de tijd om op te warmen? Als het erg koud geweest is, kan het soms enige tijd(een paar uur) duren tot de koningin verschijnselen vertoont van het wakker worden uit de winterslaap.

Re: winterslaap

Geplaatst: 09 mar 2017, 08:25
door Daisy
Ja hoor, ik had onze ijskast uitgezet zodanig de koude nog even bleef hangen en deze rustig op warmde, na 2 dagen heb ik ze in onze wasplaats geplaatst, de andere had ik dan al in de living geplaatst, de buisjes met de dode gyne hebben er 4 dagen geleden enkel de werksters liepen rond.
Is idd jammer, had er graag nog andere leden blij mee gemaakt.