Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Voorstelling van de leden
FlorisSchonfeld
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 september 2017
Reputation: 0

Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor FlorisSchonfeld » 04 sep 2017, 17:46

Dag beste leden van AntForum,

Mijn naam is Floris Schönfeld en ik ben sinds kort lid van het Forum. Ik ben een beeldendkunstenaar en momenteel verbonden aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Meer over mijn werk kunnen jullie hier http://www.florisschonfeld.com/ vinden en hier meer over de Rijksakademie http://www.rijksakademie.nl/

Ik ben voor een project opzoek naar een mierenexpert die mij zou kunnen adviseren met het bouwen van een speciaal formicarium en het opbouwen/tijdelijk plaatsen van een mierenkolonie hier in. Het formicarium zou onderdeel worden van de Rijksakademie OPEN expositie dat eind november in Amsterdam plaatsvind. Het project heeft de titel "Towards a New Theory of Creativity" en is ontwikkeld in samenwerking met Bruno Bocanegra, cognitief psycholoog verbonden aan de universiteit Leiden.

Is er iemand die veel ervaring heeft op het gebeid van het bouwen van formicaria op locatie? Het zou om een grote van minimaal 1 meter gaan. Wie zou open zijn om ons verder te helpen met dit project?

Alvast veel dank en ik zie uit naar jullie reacties!


Floris Schönfeld

fschonfeld@posteo.net
http://www.florisschonfeld.com

………………………………

Studio

Rijksakademie van beeldende kunsten
Studio A31
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam
Gebruikersavatar
Elan
Lid
Berichten: 439
Lid geworden op: 12 oktober 2010
Reputation: 87
Locatie: Wageningen, NL
Geslacht:
Leeftijd: 31
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Elan » 04 sep 2017, 18:42

Klinkt erg interessant, dus ik wil jullie sowieso veel succes en plezier toewensen!

Voor een formicarium van minimaal 1 m (hoog/diep/breed?) zullen jullie al wel een fíkse kolonie nodig moeten hebben, misschien niet iets dat makkelijk te koop of te leen is...

Mochten er financiele middelen zijn om buiten deze amateur-hoek te kijken, dan zouden jullie bij www.leafcuttingants.com kunnen informeren. Zij bouwen geregeld opstellingen voor dierentuinen en dergelijke.
Wat je van mieren leren kan...

Mierenhouder sinds 2010 (maar veel kolonies zijn nog erg klein):
Lasius, Camponotus, Temnothorax, Messor, Pheidole, Myrmica, Tetramorium, Formica, Leptothorax, Aphaenogaster
FlorisSchonfeld
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 september 2017
Reputation: 0

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor FlorisSchonfeld » 05 sep 2017, 11:57

Dag Elan, dank voor je tip. Er is wel een redelijk budget beschikbaar maar omdat ik zelf ook de mogelijkheid heb (en het leuk vind!) om te bouwen zou het vooral gaan over advies geven en eventueel de mieren zelf ter beschikking stellen. Ken je eventuele partijen hier in Nederland die ervaring zouden hebben in dit soort zaken?
Gebruikersavatar
Floris
Teamlid
Berichten: 4396
Lid geworden op: 16 juli 2007
Reputation: 519
Locatie: Enschede
Geslacht:
Leeftijd: 36
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Floris » 05 sep 2017, 12:43

Er zijn, in het algemeen, weinig partijen die ervaring hebben met grote kolonies (en die heb je zeker nodig, duizenden zo niet tienduizenden werksters) en vermoedelijk geen commerciële partijen die zo'n kolonie kunnen leveren. Mieren worden simpelweg niet zo veel gehouden en zijn een stuk moeilijker te houden dan veel andere groepen 'beestjes'/insecten.

Het is wel mogelijk, maar niet iets dat je 'er even bij doet' bij een kunstwerk. Vorm moet functie volgen om mieren over langere tijd te kunnen houden, al is een groot deel van die vorm wel te verstoppen.
Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden in de Introductie mierenhobby.
Gebruikersavatar
Sneeuwuil
Lid
Berichten: 544
Lid geworden op: 22 juli 2014
Reputation: 16
Locatie: Hengelo
Geslacht:
Leeftijd: 45

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Sneeuwuil » 06 sep 2017, 22:32

Hallo kunstende Floris,

Een formicarium bouwen komt er in de praktijk vaak op neer om gangen uit ytong te boren. Gipss wordt ook erg vaak gebruikt en is waarschijnlijk beter voor een groot formicarium. Verder kan ik me weinig voorstelling van maken met wat je van plan bent, maar als je de buiten wereld mee rekent dan is een meter niet per se veel. Je kunt in elk geval wel mieren over je kunstwerk laten heenlopen als dat de bedoeling is en/of het gedeeltelijk integreren.

Vergeet niet dat mieren ook wat onderhoud vergen. Niet echt veel, maar eens in de zoveel tijd zal er toch iemand moeten kijken hoe het met de beestjes is en ze bijvoeren.

En zoals andere Floris al opmerkt, er is niet echt een markt voor het leasen van mieren. Ik denk echter wel dat de commerciele bronnen je kunnen helpen en je kunt bijvoorbeeld ook overwegen het formicarium in compartementen op te delen en er meerdere kolonies in te doen.

Maar nogmaals, ik kan me niet echt goed een voorstelling maken van je ideeen.
pjpj001
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 23 maart 2012
Reputation: 6
Geslacht:
Leeftijd: 20

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor pjpj001 » 06 sep 2017, 22:54

Mijn ouders hebben me ooit verteld over een kunstwerk dat ze ergens waren tegengekomen. Het ging over een rechthoekige glazen terrarium waarin door middel van verschillende paden en staven er mieren parradeerden met stukken bladeren die ze vervoerde naar hun nest. Het ging hier over een grote kolonie bladsnijdersmieren en het kunstige was dus het hele patroon en de verschillende wegen waar ze over liepen met hun vers gesneden bladeren.

Wat meer info over wat de functie van de mieren is en wat ze juist moeten doen zou handig zijn. Kan het kunstwerk een hoge vochtigheid of temperatuur aan? Ook iets waar je rekening mee moet houden. Met wat extra info is het makkelijker zoeken naar hoe en wat nu juist met de mieren. Zo kan je gaan kijken naar meerdere kleine kolonies of juist 1 grote, grote mieren, kleinere mieren... mieren waarbij hun gasters doorschijnend zijn zodat kleurstof te zien is.. zijn maar deeën he! :)
Formica fusca 1x
Myrmica rubra 5x
Tetramorium impurum 15x
Messor barbarus 3x
Lasius niger ~20x
Lasius flavus 2x
Lasius umbratus 1x
Gebruikersavatar
Westdijk
Lid
Berichten: 421
Lid geworden op: 24 december 2012
Reputation: 89
Locatie: Dichtbij de A-27
Geslacht:
Leeftijd: 41
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Westdijk » 10 sep 2017, 11:22

Het tijdstip waarop je het kunstwerk wilt gaan tonen kan er wel eens voor gaan zorgen dat de kansen om een inheemse soort te gebruiken kleiner wordt. In november zijn veel van deze soorten in een diapauze en dan betekend dit bijzonder weinig activiteit. Aan tropische soorten zijn vaak hogere kosten verbonden, die ook andere eisen zullen stellen.

Wat je precies wilt gaan doen is mij nog onduidelijk, dus ik kan geen tips geven. Ik heb geen idee of je invloed hebt op waar het formicarium komt te staan in de ruimte, maar zorg dat het uit de buurt van een raam is. Direct zonlicht op het nest kan fataal zijn. Ook tocht moet je proberen te vermijden, dus liever het formicarium een eindje van een deur vandaan. Op welke wijze wordt de ruimte verwarmt? Een hogere temperatuur komt vaak de activiteit binnen een kolonie ten goede.
Brand het licht vierentwintig uur per dag in de zaal dan moet je wel aandacht hebben op hoe het licht op het nest zal schijnen. Mieren vertonen een voorkeur voor donkere ruimten.
Als het je lukt om voor een trillingsvrije ondergrond te zorgen dan zou het de rust binnen een mierenkolonie te goede komen. Een isolatielaag er onder kan het nodige opvangen. Tientallen tot honderden mensen die op korte afstand voorbij lopen kunnen namelijk voor dit ongewenste effect zorgen. De mieren kunnen zich dan terug trekken in het nest of bij heel veel stress zelfs hun eigen broed opeten.
Heb je ook invloed op wat voor andere kunstwerken het formicarium zullen omringen? Komen er bijvoorbeeld kunstwerken in de buurt te staan die muziek spelen? De muziek zelf zal in mijn beleving geen rol spelen, maar de boxen kunnen ook de nodige trillingen voort brengen.

Bevat je kunstwerk apparatuur? Het kan warmte afgeven, trillingen, straling, etc. Als je jouw idee nader toelicht en het liefst nog met een foto of een tekening verduidelijkt dan kunnen we beter gericht advies afgeven waar je aandacht aan moet schenken om een levendig project in november aan de bezoekers te kunnen tonen.
Bepaalde soorten kunnen zich een weg door hout of zelfs ytong banen. Het is dus van groot belang het nest van deze soorten in een glazen bak onder te brengen waaruit ontsnappen onmogelijk is.
Glas heeft de voorkeur boven plexiglas. Het laatste kan verkleuren ( langer termijn), maar ook kromtrekken.
Zorg dat bevochtiging van het nest mogelijk is. Een grote kolonie heeft als voordeel dat het makkelijker in staat zal zijn om het nest te bevochtigen als ze toegang hebben tot water. Deze vochtigheid kan echter ook weer effect hebben op het soort materiaal je gaat gebruiken voor je project.
Maak de diameter gangen voor een soort die dezelfde grootte heeft als de Lasius niger minimaal vier tot vijf millimeter. Groter kan, maar dat is een keuze. De werksters hebben volgens mijn observaties voldoende ruimte om zich makkelijk voort te bewegen als een gang drie millimeter breed is en twee millimeter hoog. De koningin heeft toch wel een hoogte van drie millimeter en een breedte van vier millimeter nodig en zelfs dan lijkt ze te buikschuiven. Bij een hoogte van vier millimeter loopt ze voor het oog soepeler. Bij een diameter van vijf millimeter kunnen de werksters elkaar passeren en kleine of ontmantelde prooien dieper het nest in trekken. Ga je voor groter dan is dat je eigen keuze. Dan bestaat de kans dat de mieren ook broed, larven en poppen op de gangen opslaan.
Je moet je voorstellen dat drie kubieke centimeter honderd werksters kan bevatten. Als je een kolonie in een te ruim nest plaatst dan bestaat de kans dat ze het afval in een kamer opslaan, omdat het zo groot is, wat tot schimmel in het nest kan gaan leiden. De kolonie moet zich natuurlijk wel kunnen uitbreiden en de vergrotingsfactor 8 heb ik van iemand anders hier op het forum over genomen. Als ik dan uit ga van honderd mieren dan mag het nieuwe nest niet groter zijn dan 24 cm³ om 800 mieren te kunnen huisvesten.
Een koningin heeft toch wel een kamer nodig dat minstens tien tot twaalf millimeter lang is, tien millimeter breed en zes millimeter hoog. Het bied haar voldoende ruimte om zich te kunnen draaien en zich op te richten. Zelf maak ik ze in mijn verticale nesten tegen het plastic of glas aan een millimeter of acht hoog en lager naar achteren toe. De mieren hebben geen enkel voordeel bij het schuinlopende plafond, maar het stelt mij beter in staat om in het vertrek te kijken.

Succes en ik hoop dat je na afloop nog wat plaatjes van je project hier plaatst.
FlorisSchonfeld
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 september 2017
Reputation: 0

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor FlorisSchonfeld » 11 sep 2017, 21:43

Dag pjpj001, Westdijk, Sneeuwuil en naamgenoot Floris.
Dank voor jullie inzichten en advies. Veel om mee te nemen in het ontwerp proces maar het geeft me een veel beter beeld van wat er mogelijk is. Ik heb in de laatste week ook nog contact gezocht met Jan-Peter Oudenampsen van Ant's Kingdom en spreek morgen ook Tim Möhlmann van de Mierenspecialist. Op basis van deze gesprekken zal ik een eerste ontwerp maken en zal deze hier online posten als ik de eerste versie heb. Dan kunnen we meteen wat specifieker het er over hebben. Verder zal ik zeker ook beeldmateriaal op de site plaatsen als het zo ver is. Maar eerst nog wat planning en maakwerk. Dank en laat snel meer weten.
Gebruikersavatar
Sneeuwuil
Lid
Berichten: 544
Lid geworden op: 22 juli 2014
Reputation: 16
Locatie: Hengelo
Geslacht:
Leeftijd: 45

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Sneeuwuil » 11 sep 2017, 23:52

Klinkt als een goed plan.
Hessel
Junior lid
Berichten: 404
Lid geworden op: 06 juli 2016
Reputation: 29
Locatie: Alkmaar, noord holland
Geslacht:
Leeftijd: 16

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Hessel » 13 sep 2017, 18:52

Hey. Ik heb ervaring met terrariumbouw, wellicht kan ik even helpen met je plannen doorlopen en hoe en wat.
Wie het kleine niet eerdt is het grote niet weerd...
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 14 sep 2017, 10:27

Ik zou wel eens willen weten wat de rol van de cognitief psycholoog hierin is.

Nu, je hebt al pb van mij gehad...
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 14 sep 2017, 10:31

"In dit proces benaderen ze condities als schizofrenie, depressie of manie niet alleen als pathologische aandoeningen, maar ook als waardevolle strategieën om nieuw licht te schijnen op creatieve processen."

Strategieën staat hier toch als onderzoeksmethoden hoop ik, en niet als 'ESS'?
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
Berweel
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 juli 2017
Reputation: 0
Geslacht:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Berweel » 16 sep 2017, 13:33misschien even daarheen bellen, kijken hoe zij het gedaan hebben.
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 17 sep 2017, 11:00

Bovenstaande video is een goed voorbeeld, over hoe het een beetje kan foutlopen...
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
Gebruikersavatar
Floris
Teamlid
Berichten: 4396
Lid geworden op: 16 juli 2007
Reputation: 519
Locatie: Enschede
Geslacht:
Leeftijd: 36
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Floris » 17 sep 2017, 13:53

Een beetje zielig filmpje. Het nest is veel te groot en de mieren zitten er wat zielig bij in kleine groepjes.
Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden in de Introductie mierenhobby.
Gebruikersavatar
Aljosha
Junior lid
Berichten: 322
Lid geworden op: 28 januari 2015
Reputation: 44
Geslacht:
Leeftijd: 17

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Aljosha » 17 sep 2017, 19:45

Op 0:41 in het filmpje zie je hoe goed de mieren het doen.
Camponotus selene
Camponotus jianghuaensis
Polyrhachis dives
Carebara diversa/affinis
Crematogaster biroi
Pheidole spathifera
Tetraponera rufonigra
Odontomachus haematodus
Diacamma rugosum
Gnamptogenys bicolor

viewtopic.php?t=9982
Gebruikersavatar
Paarsemier
Lid
Berichten: 184
Lid geworden op: 27 juni 2017
Reputation: 5
Geslacht:
Leeftijd: 18

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Paarsemier » 17 sep 2017, 21:08

'Meer dan duizend' is ook echt veel te weinig voor zo'n groot formicarium
1x Messor barbarus 30+
2x Lasius niger gyne 15~
1x hopelijk bevruchte Formica fusca gyne
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 18 sep 2017, 08:48

Aljosha schreef:Op 0:41 in het filmpje zie je hoe goed de mieren het doen.


Dit is ironie neem ik aan?
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
pjpj001
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 23 maart 2012
Reputation: 6
Geslacht:
Leeftijd: 20

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor pjpj001 » 18 sep 2017, 09:54

Eerder onwetendheid denk ik.
Formica fusca 1x
Myrmica rubra 5x
Tetramorium impurum 15x
Messor barbarus 3x
Lasius niger ~20x
Lasius flavus 2x
Lasius umbratus 1x
Gebruikersavatar
Aljosha
Junior lid
Berichten: 322
Lid geworden op: 28 januari 2015
Reputation: 44
Geslacht:
Leeftijd: 17

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Aljosha » 18 sep 2017, 11:59

Mika schreef:
Aljosha schreef:Op 0:41 in het filmpje zie je hoe goed de mieren het doen.


Dit is ironie neem ik aan?


Natuurlijk is dit ironie.. Een stapel dode werksters is niet bepaald geweldig.
Camponotus selene
Camponotus jianghuaensis
Polyrhachis dives
Carebara diversa/affinis
Crematogaster biroi
Pheidole spathifera
Tetraponera rufonigra
Odontomachus haematodus
Diacamma rugosum
Gnamptogenys bicolor

viewtopic.php?t=9982
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 18 sep 2017, 12:19

Ik had er zelfs niet zo goed op gelet. :)
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
Gebruikersavatar
Sneeuwuil
Lid
Berichten: 544
Lid geworden op: 22 juli 2014
Reputation: 16
Locatie: Hengelo
Geslacht:
Leeftijd: 45

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Sneeuwuil » 18 sep 2017, 19:26

Jullie zijn altijd zo negatief over dit soort initiatieven. Alles wat anders is dan een zo klein mogelijk formicarium is slecht, lijkt het wel. En ales wat commercieel is ook. Waarom?

Ik vind het juist interessant, hoewel het voor de mieren natuurlijk niet ideaal is, maar ja dat is een ander formicarium ook niet. Zelf kan ik ook elke week dode werksters uit mijn Messor kolonie verwijderen. Als je een oudere kolonie hebt dan is dat heel normaal.
Gebruikersavatar
Mika
Teamlid
Berichten: 3744
Lid geworden op: 28 juni 2007
Reputation: 743
Locatie: Semmerzake - Gavere
Geslacht:
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Mika » 18 sep 2017, 20:31

Het is best mogelijk om bepaalde miersoorten te houden in grote kolonies, in grote formicaria, waarbij de activiteit van de mieren bijna in je gezicht ontpoft. Dat is aangenaam om naar te kijken.

Het opbouwen van dergelijke kolonies heeft zijn tijd nodig. Ik heb al een tiental exposities gedaan vroeger, met toch steeds een aantal kolonies met duizenden mieren, en dat zijn meestal publiekstrekkers. In zo een expositie verspreidt 'het nieuws' van de mieren zich als een lopend vuurtje.

Momenteel heb ik geen grote kolonies. Ik kan dus niet helpen met kolonies, maar mogelijk wel met ideeën.

Die Messors van dat filmpje zaten daar om verschillende redenen niet op hun plaats. Tsja. Als we zulke weinig actieve kolonies laten zien, lijkt het op een hobby autoracen waar het een succes is als je van de oprit geraakt met je wagen.

Struikelblokken zijn: grote mierenkolonies moeten kunnen aangroeien over meerdere jaren. Die zijn er dus niet onmiddellijk.
Ze moeten goed gekozen zijn: als ze niet kunnen klimmen, en ze staan in een verticale opstelling, dan is dat een probleem.
De ruimte moet steeds goed verwarmbaar zijn. Ik heb ooit een Crematogaster kolonie uitgeleend, voor een exhibitie in een Museum. Er was mij niet verteld dat het een opstelling buiten was, ergens in de herfst, dus die mieren waren ook niet actief...

Het is moeilijk om een compromis te vinden tussen het kunstzinnige, en het 'myrmecologisch' mogelijke, en we worden ook nooit 2 jaar op voorhand gevraagd.
Blasphemy is a victimless crime.
WIKI is your friend. GOOGLE is infiltrated now. DUCKDUCKGO!
Gebruikersavatar
Elan
Lid
Berichten: 439
Lid geworden op: 12 oktober 2010
Reputation: 87
Locatie: Wageningen, NL
Geslacht:
Leeftijd: 31
Contacteer:

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor Elan » 19 sep 2017, 08:27

Sneeuwuil schreef:Jullie zijn altijd zo negatief over dit soort initiatieven. Alles wat anders is dan een zo klein mogelijk formicarium is slecht, lijkt het wel. En ales wat commercieel is ook. Waarom?


Dat haal ik totaal niet uit het commentaar hier.
Grote en wilde plannen kunnen leiden tot flinke teleurstelling, en er worden daarom terecht waarschuwingen gegeven en kanttekeningen geplaatst. En dan komen de praktische zaken zoals "waar moet zo'n grote kolonie dan op korte termijn vandaan komen?" er nog bovenop.
Wat je van mieren leren kan...

Mierenhouder sinds 2010 (maar veel kolonies zijn nog erg klein):
Lasius, Camponotus, Temnothorax, Messor, Pheidole, Myrmica, Tetramorium, Formica, Leptothorax, Aphaenogaster
Gebruikersavatar
DJRGEN
Lid
Berichten: 427
Lid geworden op: 15 februari 2009
Reputation: 10
Locatie: Wellen Limburg
Geslacht:
Leeftijd: 39

Re: Project Rijksakademie van Beeldende Kunsten

Berichtdoor DJRGEN » 06 okt 2017, 17:17

Je kan gewoon een plaat van 6 op 6 meter kopen en 4 trilplaten huren, dan koop je paar duizend plastieken mieren.
Onnatuurlijk moet je die trillers wel aanzetten want anders is er geen actie!!!

Afbeelding

Is ook een vorm van beeldende "kunststof" kunst.
Qua prijs valt dit dan allemaal nog erg mee, dan alles te laten overkomen van het buitenland.
1x Formica cunicularia
1x Lasius niger
1x Lasius flavus
1x Myrmica rubra
1x Messor barbarus
1x Forimca fusca
1x Formica sanguinea
1x Temnothorax nylanderi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast