Wat is broed boosten?

Vragen en info die nuttig zijn voor mensen die starten met de hobby
Trimpy
Berichten: 51
Lid geworden op: 02 oktober 2016
Reputation: 0
Geslacht:

Wat is broed boosten?

Berichtdoor Trimpy » 12 okt 2016, 17:02

Ik hoor veel mensen over broed boosten maar wat is dat?
Kan ik dat zelf ook doen en wat doet dat dan?
miel
Junior lid
Berichten: 648
Lid geworden op: 10 februari 2015
Reputation: 23
Geslacht:
Leeftijd: 17

Re: Wat is broed boosten?

Berichtdoor miel » 12 okt 2016, 18:54

Broed boosten betekent niks anders dan broed toevoegen aan een kolonie, zodat ze als het ware een "boost" krijgen: De koningin krijgt meer werksters, de werksters kunnen meer voedsel halen en larven verzorgen, de koloningin kan meer eitjes leggen, de groei gaat sneller.

Broedboosten kun je doen als het warm weer is. Omdat het broed zich bij hogere temperaturen sneller ontwikkeld, zullen de mieren hun broed aan de operavlakte leggen. Meestal boost je met coconnen, omdat deze geen voedsel nodig hebben, in tegenstelling tot larven. Hierdoor vragen coconnen weinig energie van de werksters.

De voordelen van broed boosten zijn dus, dat je sneller iets hebt om naar te kijken, en de groei sneller gaat. De nadelen hiervan zijn dat je de koloniestichting zo goed als overslaat, waardoor je een interessante fase van de levensloop van een kolonie mist.
Ook kun je, wanneer je boost in het voorjaaar of in het begin van de zomer, per ongeluk poppen van geslachtsdieren boosten. Daarnaast kun je eventuele ziekten overbrengen.

Hier moet iedereen zijn eigen keuze in maken

Gr, Miel

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast