Bruine houtmier?

Determinaties van mieren
Plaats reactie
bjk
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 augustus 2008
Gender:
Leeftijd: 62

Bruine houtmier?

Bericht door bjk »

Locatie:
-Geografische ligging: Emmen, Nederland
-Type vegetatie: ?
-Nestplaats: Hout binnenshuis

Mier:
-Koningin/mannetje/werkster: ?
-Grootte: 2 á 3 mm
-Kleur: bruin/zwart
-Aantal delen petiolus: ?
-Uitgebreide beschrijving: nestuitgang 3 weken geleden ontdekt, net voor de vakantie niet wetende waar het zaagsel vandaan kwam. Bij thuiskomst goed opgelet en 1 diertje gevangen met een pincet. Zie verder foto's
-Foto:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
XToF
Teamlid
Berichten: 2581
Lid geworden op: 28 juni 2007
Locatie: Gent
Gender:
Leeftijd: 42
Contacteer:

Re: Bruine houtmier?

Bericht door XToF »

De kans is groot dat dit Lasius brunneus is. Lasius brunneus heeft als Nederlandse naam: boommier. De soort maakt zijn nesten vaak in hout en zijn vrij schuw.
Stappen die je kan ondernemen om dit nest uit je huis te krijgen zijn volgens mij enkel destructief.
Je zou een warmtebron (bv een gloeilamp) voor de houten constructie kunnen aanbrengen. Met deze warmtebron kun je op de plank een verwarmde zone creëren door de warmtebron de plank enkele dagen te laten opwarmen. Mieren worden doorgaans aangetrokken door warmere zones.
Als je gemakkelijk de plank kunt verwijderen, kun je na een paar dagen eens zien of het nest zich naar de buurt van de verwarmde zone heeft begeven. Als dit het geval is, moet je onmiddellijk opzoek gaan naar "de grote mier", de koningin. De koningin is volledig (donker)bruin van kleur en ongeveer 1 cm groot. Als je deze te pakken krijgt, dan is het verdwijnen van het nest en je probleem gegarandeerd.
Indien het verwijderen van de plank geen optie is, kun je proberen een mengsel van honing, water en een insecticide in een flessendopje boven op de plank te zetten. Als een mier dit geschikt voedsel vindt, zal ze andere werksters van het nest recruteren. Andere werksters van het nest arriveren aan het flessendopje, proppen hun 'sociale maag' vol van het mengsel en geven dit vergiftigd voedsel door aan andere mieren in het nest. Als een van de mieren de koningin voldoende vergiftigd mengsel aanbiedt en de koningin sterft, dan zal het nest eveneens volledig uitsterven.
Een andere optie is het gebruik van insecticiden (spuitbussen, poeder of gels) die je zo dicht mogelijk bij het nest moet krijgen. Het gebruik van poeders binnenshuis wordt sterk afgeraden. Verder spreekt het voor zich dat er steeds zorgvuldig moet worden gehandeld bij het gebruik van insecticiden.
bjk
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 augustus 2008
Gender:
Leeftijd: 62

Re: Bruine houtmier?

Bericht door bjk »

XToF,
Bedankt voor de reactie; zelf net weer thuisgekomen. Ik denk dat ik morgen een specialist inschakel daar het verwijderen geen optie is denk ik, terwijl het nest nog leeft. Ik zie de mieren trouwens niet fourageren; waar leven ze dan van? Of is er misschien een verbinding met buiten? Zou raar zijn daar de plek midden in het huis is en op de 1e verdieping. En als dat wel zo is, moet ik die dan ook niet zorgen te vinden?

Nogmaals bedankt.
Plaats reactie