
Blog: http://www.antforum.nl/viewtopic.php?f= ... 791#p67791
De kinderen zijn inderdaad soms verbaasd dat ik aan het knutselen ben, iets wat ik normaliter ook niet doeWestdijk schreef:Ik vind het leuk om te lezen en ook te zien hoe je alles aanpakt. Niet alles lukt meteen, maar dat deel je ook. Het word een boeiend blog op deze wijze. Al zou het onderwerp momenteel ook grotendeels onder formicaria passen.De kinderen zullen vast gefascineerd zijn door alles waar je mee bezig bent.
![]()
Hier dacht ik een oplossing voor te hebben, maar zo te lezen is het mogelijk niet voldoendeWestdijk schreef:Het kan later wel eens lastig worden om al het vuil goed weg te krijgen tussen het grind. Iets wat ik zelf ook ondervind. Zelfs de zuigkracht van de stofzuiger blijkt niet altijd sterk genoeg te zijn om alle rommel weg te krijgen als je te lang hebt gewachtmet schoonmaken.
Momenteel heb ik nog geen meting in het formicarium zitten, maar ik wil de lamp vervangen door een niet warme LED-lamp.Westdijk schreef:Hoe veel warmte produceert de huidige lamp in je formicarium? Mieren kunnen meer hebben dan je denkt en de ontwikkeling van ei tot werkster kan je met een hogere temperatuur versnellen.
Deze tip neem ik direct over en ik pas mijn blogje nog even aan.Westdijk schreef:Wel zou ik persoonlijk onder elke post een link plaatsen naar deze pagina om te voorkomen dat mensen na het alleen lezen van je laatste post een reactie achterlaten in je blog. De keuze ligt natuurlijk bij jou. Succes verder.
Je zal het jammer gaan vinden zodra het formicarium klaar en in gebruik is genomen door de mieren. Ik garandeer het je. Vervolgens ga je nadenken aan de hand van opgedane ervaringen hoe je het ontwerp nog verder kan verbeteren. Iets wat bijzonder lastig blijkt te zijn met de mieren er al in.Antquetra schreef:De kinderen zijn inderdaad soms verbaasd dat ik aan het knutselen ben, iets wat ik normaliter ook niet doeMaar ik vind het verrassend leuk om te doen.
Het zal voldoende zijn, als je tijdig, dus met regelmaat, schoonmaakt. Iets wat ik weleens nalaat als de mieren weer eens in de weg lopen en ik geen geduld op kan brengen en uit puur gemakzucht het weer een paar dagen voor me uit schuif. Je zal ook gebruik gaan maken van ander gereedschap. Alles wat je maar van pas kan komen. Opgedroogde lichaamssappen van door mieren ontmantelde insecten kunnen bijvoorbeeld soms beter eerst los geschrapt worden voor je er met een stofzuiger over heen gaat.Antquetra schreef:Hier dacht ik een oplossing voor te hebben, maar zo te lezen is het mogelijk niet voldoende
Het leuke van Lasius niger is dat je best voorzichtig even mag gluren. Zolang je niet schudt, tikt en rolt, kunnen ze er wel tegen. Bij soorten als Messor barbarus (maar ook Formica fusca) moet je hier veel voorzichtiger mee zijn. Die kunnen er niet goed tegen.Antquetra schreef:Jeetje, wat is het toch lastig om niet te kijken naar de groei van je kolonie!!![]()
Met tussenposes van 3 dagen controleer ik nu de kolonie en geef ze vers suikerwater / honingdauwsurrogaat en wat proteïne in de vorm van fruitvliegjes of eigeel (hoewel ze dit eigenlijk niet zichtbaar aanraken).
Ik vind 15 graden al best koel. Kouder zou inderdaad beter zijn maar als dat niet lukt is 15 graden absoluut beter dan 20 graden.Voor wat betreft de mieren, die zitten nog vrolijk in het kapotte buisje en het lijkt er steeds meer op dat ze gewoon de diapauze in zijn gegaan, zonder dat ik ze gekoeld heb. Ze staan momenteel in een donkere trapkast, waar het ongeveer 15 graden in is.
Het liefst wil ik ze volledig een diapauze kunnen geven, maar dat gaat niet in een open reageerbuisje!
Voor nu denk ik dat ik ze het beste in het donker kan laten staan en accepteren dat ze niet volledig in de koeling kunnen.
Ik was werkelijk verbaasd over deze filmpjes hoor, nooit gedacht dat dit mij zou blijven boeienPuppyZwolle schreef:Het is bijna eng maar het begin van mijn verhaal is hetzelfde. Zoon komt aan met "AntsCanada" (maar zit in de Filipijnen). Alles gekeken en tja....best wel boeiend. Gaan we doen.
Ziet er leuk uit!! Ik geloof niet dat ik dit zelf voor elkaar zou krijgen, ben dan ook erg benieuwd naar je ervaring hiermee (blogjePuppyZwolle schreef:Eerst maar eens zo'n formicarium (pics) gebouwd en toen eens zoeken naar info....
Ik denk dat mijn vrouw het gewoon opgegeven heeft om mij dit soort dingen niet te laten doenPuppyZwolle schreef:ja logisch toch? En mijn vrouw..... euh Oh ja. Zal haar nu even vragen. Ze leest mee dus.. Schat? Mag het? Ze lacht me uit met een blik van 'Het zal nu wel te laat zijn om nee te zeggen'. Ach ja, ware liefde hè?
Top dat je hier mijn blogje leestPuppyZwolle schreef:Fijn dat we via jou kunnen meegenieten.
Hier reken ik juist op! De bevochtiging die ik momenteel in mijn hoofd heb gaat dmv een slang naar de bodem van het nest, waarna het ytong vocht zal opnemen en daardoor de distributie omhoog brengt. Wellicht door toevoeging van een warmtebron aan de buitenzijde, zal het vocht dmv verdamping sneller omhoog trekken. Hierbij zul je mogelijk wel vaker moeten bevochtigen, maar dat lijkt mij een kleine moeite....je geeft ze tenslotte ook regelmatig eten / vocht, dus een kwestie van routine. De tijd zal leren of het ook echt werkbaar is. Het is dan ook nog conceptGvG schreef:Ik zie dat je het zand direct tegen het ytong wilt plaatsen. Houd je er rekening mee dat ytong water opneemt (en eventueel afgeeft)? Ik weet niet of dit een voordeel of nadeel is, maar het is zeker iets om op te letten. Meestal zit het zand tussen twee glasplaatjes dus de waterhuishouding zal anders werken dan bij anderen.
Helemaal goed! Zou kunnen werken. Ik ben benieuwd.Antquetra schreef:Hier reken ik juist op!
Wow, dat is een mooie ervaring! Wat een geluk zeg!Antquetra schreef:Wat het allermooiste was: Ik mocht getuigen zijn van de eerste geboorte van mijn kolonie!!
ThnxWilcoEindhoven schreef:Ik ga deze op de voet volgen ^^
duidelijk uitgelegd allemaal en goed te zien
antscanada is een goed kanaal, daardoor zijn wij ook fan geworden haha
Op dit moment volg ik:WilcoEindhoven schreef:Welke kanalen volg je nog meer dan als ik vragen mag.
Vwb het rode licht:Hessel schreef:Ik weet het niet hoor, maar volgens mij kan lasius niger gewoon rood licht zien en hoeven ze ook niet in het donker.
Excuus dat ik deze reactie over het hoofd heb gezien GvG, maar inderdaadGvG schreef:Wow, dat is een mooie ervaring! Wat een geluk zeg!
Moet geen probleem zijn hoor, mijn mieren zitten meestal tot eind maart in de winterslaap.Antquetra schreef:Nu wil ik de kolonie in principe tot half februari in de meterkast houden en vervolgens 2 weken in de trapkast om langzaam op te warmen. Maar is dit slim gezien de verminderde omvang van de gyne?
Dit verwacht ik niet bij mij...1x in de 3 weken voor ongeveer 3 minuten kijken zal vast geen probleem zijn voor soortOther schreef:Ze zal eerder aan stress bezwijken.
Voor deze vraag kun je beter een nieuw topic openen bij de beginnersvragen. Dit topic is voor vragen en opmerkingen over de Lasius niger kolonie van Antquetra.BjornAnts schreef:Ik heb een vraag,
Hoelang duurt het voordat mijn Lasius Flavus kolonie van 120 werksters de 200 werksters bereikt? Ik heb ze op 22 graden staan
Mijn ervaring is dat het altijd beter is voor de mieren om zolang mogelijk in het reageerbuisje te blijven leven, en dat is vaak langer dan je denkt.BjornAnts schreef:Je kan je mieren het best overplaatsen als het reageer buisje volzit (kan eventueel ook nog eerder)
Thnx, achteraf gezien valt het eigenlijk wel mee met die vervelende start hoorOther schreef:na de vervelende start.