Naamgeving van mieren

Vragen en info over gedrag, observaties, anatomie, enz. van mieren
Gebruikersavatar
Floris
Teamlid
Berichten: 4396
Lid geworden op: 16 juli 2007
Reputation: 519
Locatie: Enschede
Geslacht:
Leeftijd: 36
Contacteer:

Naamgeving van mieren

Berichtdoor Floris » 20 okt 2009, 20:13

Inleiding
Miersoorten hebben een wetenschappelijke naam. Van bijvoorbeeld de Zwarte wegmier is dat Lasius niger. Wetenschappelijke namen worden gebruikt omdat de namen van diersoorten in elke taal anders (kunnen) zijn. Sterker nog, voor veel diersoorten bestaat helemaal geen gewone naam. Door wetenschappelijke namen is het over de hele wereld duidelijk over welke soort het gaat (al gaat het zelfs dan nog wel eens mis).

Taxonomie van mieren
Mieren zijn insecten van de familie Formicidae en vormen samen met wespen, bijen, hommels en zaagvliegen de orde Hymenoptera of vliesvleugeligen. De woorden 'familie' en 'orde' zijn afkomstig van de taxonomie. Taxonomie is de "leer en studie van de biologische classificatie en systematiek" [Van Dale]. Met andere woorden: de manier waarop soorten worden ingedeeld.

Als we als voorbeeld onze vriend de Zwarte wegmier (Lasius niger) volledig indelen, zijn dit de groepen:

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Suborde: Apocrita (Niet-zaagvliegen)
Superfamilie: Vespoidea (Wespachtigen)
Familie: Formicidae (Mieren)
Subfamilie: Formicinae
Geslacht: Lasius
Soort: L. niger

Schrijfwijze
Om te vermelden over welke soort we het hebben, is het voldoende alleen het geslacht en de soort te noemen.
De schrijfwijze van de wetenschappelijke naam van elke diersoort bestaat uit het geslacht met een hoofdletter, gevolgd door de toevoeging voor de soort, met een kleine letter. Soortnamen worden altijd schuin geschreven. Dit levert dus Lasius niger. Bij sommige soorten bestaat de naam uit drie delen, zoals Crematogaster meneliki st. completa en Camponotus maculatus r. toltecus.

Toevoeging achter geslacht
Soms zie je een naam staan die bestaat uit het geslacht met daarachter 'sp.', zoals Lasius sp. De sp. hierin staat voor species, Latijn voor soort. Hiermee wordt een soort van het geslacht Lasius aangegeven, maar niet welke soort. Vaak wordt dit gebruikt als het niet bekend is welke soort het precies is.
Als er achter het geslacht 'spp.' staat, het meervoud van species, worden alle soorten van dat geslacht bedoeld. Lasius spp. betekent dus alle soorten van het geslacht Lasius.

Cursieve namen op AntForum
Op AntForum worden veel soortnamen van mieren automatisch cursief na het plaatsen van een bericht. In titels kun je soortnamen zelfs niet met de hand cursief maken. Mocht je een (goed geschreven) soortnaam op AntForum aantreffen die niet cursief is, stuur me dan een privébericht zodat ik deze soortnaam kan toevoegen aan de lijst.
Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden in de Introductie mierenhobby.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast