Harpegnathos venator

Caresheets van verschillende soorten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
mn
Lid
Berichten: 3089
Lid geworden op: 29 juli 2008
Locatie: Lint
Gender:
Leeftijd: 29

Harpegnathos venator

Bericht door mn »

Harpegnathos venator
Een weinig actieve maar erg mooie en interessante miersoort, het is een monomorfe en monogyne miersoort die voorkomt in de tropische bossen van India, Zuidoost Azië en Maleisië. Ze maken hun nesten ondergronds of onder stenen.
Het is een soort die zelf haar kostje bij een jaagt. Het jagen gebeurd enkel op het zicht.

o Taxonomie:

Familie: Formicidae
Onderfamilie: Ponerinae
Geslacht: Harpegnathos
Soort: Harpegnathos venator

o Herkenbare uiterlijke kenmerken:

Het zijn tamelijk grote mieren, de werksters zijn 16 tot 18mm groot en zwart van kleur. De kaken, antennes en poten zijn bruingeel, bruinrood van kleur. Het puntje van hun gaster is eerder roestig van kleur. Kop, borststuk en achterlijf zijn bedekt met fijne, korte, en rechtopstaand lichte haartjes. Ze kunnen alleen worden gezien in bepaalde lichtinval. Vooral door de speciale vorm van de kaken, en de erg grote ogen kun je deze soort herkennen. Koninginnen zijn steeds een 18mm groot en qua uiterlijk lijken ze op de werksters, enkel hebben ze een lichtjes verbreed thorax en de restanten van waar de vleugels ooit zaten.

Foto van een Harpegnathos venator werkster.
Afbeelding

o De koloniestichting:

De koningin zal na de bruidsvlucht neerdalen en een nest zoeken of uitgraven. De koningin heeft zo goed als geen reserves wanneer ze haar kolonie sticht.
Ze jaagt dan ook zelf acher voedsel voor haar larven en zichzelf.

Als de koningin in de kolonie omkomt zal een gamergate haar plaats in nemen.
Gamergate is een werkster, die eitjes legt, deze opvoedt en waar mannetjes uitkomen. Deze mannetjes zullen paren met de werkster. De werkster kan nadien bevruchte eitjes leggen waar dan werksters uitkomen. Zo is het zelfs, moest de koningin sterven in de kolonie dat de werksters onderling duelleren over wie er mag paren met de mannetjes. Een gamergate is dus één werkster op zichzelf of een die deel maakt van een groep met meerdere werksters die geen gamergates zijn. Het is mogelijk omdat mannetjes voort komen uit onbevruchte eitjes, dus er hoeft hiervoor geen bevruchting plaats te vinden. Werksters komen voort uit bevruchten eicellen, hier moet wel een bevruchting plaatsvinden. Mannetjesmieren hebben geen vader, maar wel een grootvader.

Kolonies van deze soort worden maar enkele honderden werksters groot.
Een koningin word een 10 jaar oud.

o Herkenbare gedragskenmerken:

De kolonie moet het vooral hebben van de jacht op andere kleine insecten. Dit doen ze puur op het zicht.
Als ze de prooi in het visier hebben zullen ze deze achtervolgen zolang ze haar kunnen bijhouden, als de werkster dan dicht genoeg is zal ze bliksemsnel toeslaan. De prooi zit dan gevangen tussen haar stevige en pijnlijke kaken en zal dan enkele keren heftig gestoken worden.
Ook laagvliegende insecten kunnen uit de lucht worden gehaald, de mier kan met een sprong 8 tot 10 centimeter overbruggen. Ze zal dat springen ook gebruiken als ze zichzelf wilt verdedigen of wilt vluchten. Omdat de kolonie bij het jagen afhankelijk is van haar zicht is licht noodzakelijk, ze zijn dus ook dagactief.

o Informatie relevant voor de hobby:

Voeding:

Zoals hierboven al vermeld is het een jagende miersoort, ze hebben dus licht nodig bij het vangen van de insecten omdat ze dit volledig op hun zicht doen.
Levende insecten zijn dus noodzakelijk. Dode insecten in de buitenwereld laten ze gewoon links liggen. Eventueel kunnen dode insecten in het nest geduwd worden, deze zullen dan wel aangenomen worden. Mijn ervaring zegt dat krekels prima voeding zijn. Fruitvliegen kunnen, maar zijn eigenlijk te klein.
Verder kun je jonge kakkerlakken, krekels, sprinkhanen, krulvliegen, overvisjes, spinnetjes... aanbieden.
Deze soort eet veel !

Formicarium:

Een ytong, gips of zand/leem nest zijn de beste opties. Pruifbuisjes heb ik enkel slechte ervaring mee. De larfjes stierven al na enkele dagen.
Bij een ytongnest moeten de kamers en gangen ingesmeert worden met gips, dit omdat de soort haar eitjes op de bodem van het nest legt. De eitjes raken anders vast te zitten tussen de gaten van het ytong, en zullen sterven.

Liefst geen te kleine en te lage buitenwereld zodat de soort haar jaagtechnieken kan toepassen. De hoogte is zodat krekels, sprinkhanen, of de mieren zelf er niet over zouden springen. Het kan dat wanneer de kolonie de mogelijkheid heeft de nestingang iedere nacht sluit met zand of een andere ondergrond.

Formicariumcondities:

Deze soort leeft in subtropische bossen, ze moet dus goed vochtig gehouden worden. Een vochtigheid van 60 - 80% is ideaal.
Qua temperatuur kan kamertemperatuur volstaan. Beter is een temperatuur van 20-28°c.

Meermaals per week het nest eens goed onder water zetten is geen probleem, ik bedoel dan bij een horizontaal nest enkel een paar milimeter, zodat een klein deel van de pootjes in het water staat. In een verticaal nest kan het niet zo veel kwaad dat de onderste kamers onder water staan. Zolang je ze rustig laat vol lopen hebben de werksters tijd om weg te kruipen. De larfjes drijven op het water, ze houden zich goed stil, met hun hoofd op hun buikjes. Ze zijn hier aan aangepast, aangezien ze in overstomingsgebieden leven.

Geen winterslaap.

Een van de grootste doodsoorzaken van kolonies van deze soort in gevangenschap zijn mijten.
Probeer ze dus te mijden.

Uitbraakpreventie:

Talkpoeder en fluon zijn geschikt voor deze soort. Ze kunnen over verticaal glas lopen


o Mensen die deze soort houden of hebben gehouden en er een blog van bij houden of hielden.

Blog van Unexisted
Blog van mn
-Camponotus fulvopilosus
-Messor barbarus
-Pheidole pallidula
evanherk
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 april 2014
Gender:
Leeftijd: 65

Re: Harpegnathos venator

Bericht door evanherk »

Betekent dit dat je een nieuwe kolonie zou kunnen stichten door gewoon enkele tientallen werksters apart te zetten, waarna een van hen een nieuwe koningin wordt?
Gebruikersavatar
Floris
Teamlid
Berichten: 4779
Lid geworden op: 16 juli 2007
Locatie: Zwolle
Gender:
Leeftijd: 42
Contacteer:

Re: Harpegnathos venator

Bericht door Floris »

Bij deze soort zou ik niet spreken van 'gewoon'. Het is een lastige soort.
Maar dat is wel zoals het in de natuur werkt, dus in gevangenschap zou het ook moeten kunnen.
🐜 Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden in de Introductie mierenhobby.
GvG
Berichten: 3299
Lid geworden op: 24 juli 2012
Locatie: Heemskerk (Noord-Holland)
Gender:
Leeftijd: 45

Re: Harpegnathos venator

Bericht door GvG »

Er zijn mensen die het geprobeerd hebben, maar ik heb nog nooit gelezen dat er een hobbyist in geslaagd is. Misschien ooit in een laboratorium?
Gebruikersavatar
Vanberendonck
Lid
Berichten: 16
Lid geworden op: 09 november 2020
Gender:
Leeftijd: 51

Re: Harpegnathos venator

Bericht door Vanberendonck »

Moeten de mannetjes niet van een andere n'est komen? Heb een filmpje gezien waarbij de buitenwereld van twee kolonies bovenaan verbonden was zodat enkel de gevleugelde elkaar konden ontmoeten
Gebruikersavatar
Vanberendonck
Lid
Berichten: 16
Lid geworden op: 09 november 2020
Gender:
Leeftijd: 51

Re: Harpegnathos venator

Bericht door Vanberendonck »

Moeten de mannetjes niet van een andere n'est komen? Heb een filmpje gezien waarbij de buitenwereld van twee kolonies bovenaan verbonden was zodat enkel de gevleugelde elkaar konden ontmoeten
Plaats reactie