Formica fusca (Menph)

Alle Formica kolonies van de leden
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Menph
Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 16 juli 2007
Locatie: Spijkenisse ZH NL
Leeftijd: 39

Formica fusca (Menph)

Bericht door Menph »

Reacties alhier.


Xtof had mij gevraagd te berichten over de bruidsvlucht van mijn Formica fusca kolonie april jongstleden
De gyne werd door mij zelf verzameld in augustus 2006 op een braak stuk grond. Na het verpoppen van de eerste larven heb ik haar eind September geboost met 40 F.fusca poppen. Deze waren afkomstig uit een zgn. sattelietnest, een poppenkamer van een bestaande kolonie welke zich onder 'n plakkaat haarmos (Polytrichum sp.) bevond.

Groei
Toen 't buisje voor de werksters te krap leek heb ik de jonge kolonie overgezet in hun difinitieve nest. Een y-tong blok op A4 formaat met houten sierranden, antislipmat en rood afdekfolie. De arena bestond uit 'n cassettehoesje en twee verbindingsbuisjes (diam. 5 mm) In het voorjaar van 2007 nam ik weinig activiteit waar. Toch verdwenen de stofkrekeltjes welk ik op 'n vochtig watje deponeerde telkens weer. De esdoorn siroop in 't pillenstripje verving ik iedere week weer voor 'vloeibare'. De kolonie begon meer activiteit te vertonen naarmate er (massaal) larven zichtbaar werden. Eerst s’nachts. Later ook overdag als ik het deksel van 't bakje optilde (prikkel) Na een korte rustpauze (mei) groeide er in juni weer een nieuwe generatie werksters op. De productie van werksters is geen continueproces, zoals ik eerder had gedacht. De voorjaarsgeneratie word gevoed met de 'winterreserves' en de 'najaarsgeneratie' met de zomer-overvloed. De kolonie was inmiddels van 40 werkster gegroeid naar 300 werksters.

Afbeelding

Afbeelding

Oorspronkelijke nest.

Verhuizing
Het y-tong had geen watertrogje. Water deponeerde ik op de polyether antislipmat onder het nest. Na het verliezen van een vochtafhankelijke L. flavus kolonie begon ik te twijfelen over dit systeem. Het optillen van de y-tong was ook een hele tour. Bovendien begon de houte beschoeiing te werken waardoor de lijm los liet. In augustus, toen de kolonie geen broed meer had heb ik haar laten overlopen naar een ander nest volgens de ''licht methode'' Dit nieuwe nest had een watertrogje, arena van 20/30 en geen beschoeiing. In januari 2008 ben ik gaan samenwonen en verhuisde de F. fusca mee.

Bruidsvlucht
Twee weken later waren er al ei-paketten zichtbaar. Een maand later de eerste koninginnelarven. Halverwege maart verschenen er een voor een gevleugelde koninginnen. Mannetjes ontbraken, maar ik had gelezen dat kastescheiding bij Formica veel voorkomt. Begin april kwamen de gynes (tot. 30) zo nu en dan eens in de arena kijken. Onder escorte, en later wat vrijelijker. Na enkele warme dagen halverwege april vond mijn vriendin driftig rondscharrelende gynes op de vensterbanken van ons appartement. Ze werden 'gevangen' onder borrelglaasjes en s'avonds weer terug gezet in 't nest. Er hebben naar ik mij herinner 3 bruidsvluchten plaatsgevonden. Een vierde werd door mij onmogelijk gemaakt (afdekken arena) Het was namelijk in deze periode dat ik ontdekte dat de gynes ook in staat waren over de Fluon heen te lopen en enkele werksters hun voorbeeld hadden gevolgt. Het resultaat was een sattelietnest, inclusief broed onder het oorspronkelijke nest. De polyether werd volkomen uitgehold. Ik vermoed dat ik via deze weg 200 werksters ben verloren. Het overschot aan ontsnapte gynes heb ik opgevoerd aan mijn F. saguinea kolonie. De overgebleven exemplaren zijn door de kolonie geelimineerd.

Afbeelding

Uitgeholde polyether antislipmat.

Eind juni is de 2e generatie werksters 'uitgehard'. De kolonie maakt zich momenteel op voor de winterslaap. Een bijzonder gezicht, als de werksters met hun fysogastrische achterlijven als druiven aan de wanden van de kamers 'hangen' met hun koningin in het centrum.
Gebruikersavatar
Menph
Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 16 juli 2007
Locatie: Spijkenisse ZH NL
Leeftijd: 39

Re: Formica fusca (Menph)

Bericht door Menph »

De kolonie maakt zich momenteel op voor de winterslaap. Ze is met +/- 250 werksters aangegroeid.

In de arena bevind zich 'n watteschijfje waar ik voedseldieren op presenteer. Deze zal ik aankomend seizoen vervangen voor 'n y-tong blokje. De dieren trekken namelijk pluis uit 't wattenschijfje waarna het wordt aangeboden aan de larven. Waarschijnlijk als steunmiddel bij het verpoppen. In de natuur worden waarschijnlijk zandkorrels/takjes e.d gebruikt.
Omdat de talrijke naaktpoppen zich ook ontwikkelen tot imago's acht ik het pluis niet noodzakelijk.

Er bevind zich inmiddels zoveel wattepluis in het nest dat een van de kamers niet meer zichtbaar is. Deze kamer is 5 bij 5 cm. De kamer heeft nog wel een functionerende in en uitgang. Tijdens 't seizoen wordt het wattenschijfje in de arena ook dikwijls gesloopt en voorzien van ''gangenstelsels'' Het krijgt dan iets ''luchtkasteel achtigs'' :)
Plaats reactie