Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Alle Pogonomyrmex kolonies van de leden
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 2/ Woensdag 3 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Jawel! Gisteren ben ik bij Floris de Pogonomyrmex occidentalis kolonie op gaan halen.
Zo ziet het formicarium eruit dat ik meekreeg:
P2030004.JPG
Het bakje is gevuld met leem/klei met een korrelige structuur (inclusief kleine steentjes). Het deksel heeft een opening, afgesloten door metalen gaas. Echt nodig is dit niet want deze soort kan niet tegen gladde wanden opklimmen, maar wel een veilig gevoel. Immers, Pogonomyrmex occidentalis kan gemeen steken. Ik heb onder het formicarium een warmtematje liggen en de temperatuur is nu rond de 25 graden (nog iets aan de koude kant maar een betere warmtemat komt er aan).
Toen ik thuis kwam bleken alle gangen nagenoeg ingestort te zijn. Paniek! Maar al snel zag ik een werkster zijn kop boven het zand uitsteken. En dat is ook het beeld van vandaag: 2 werksters die onafgebroken herstelwerkzaamheden uitvoeren. De gene heb ik nog niet gezien en ook geen broedsel. Best spannend of ze het goed maakt.

Hier een kort filmpje (sorry voor de geringe zoom; de beperking van mijn apparatuur).



Ik had ook al wat gechat met mn en hij stuurde me deze link:

Pogonomyrmex occidentalis kolonie van Robert A. Johnson

Zeer informatief. Ik zit eerlijk gezegd nu te twijfelen of ik niet ook een dergelijk nest moet maken als beschreven, of een y-tong nest. Niet op de laatste plaats omdat de gene niet te zien is en het onmogelijk is om in te schatten of de kolonie het goed doet. Wat denken jullie ?

Voor wat betreft de verzorging heb ik tot nu toe het volgende gelezen. Deze soort:
* Voedt zich met zaden en insekten
* Houdt van warmte, tot 35 graden geen probleem
* Heeft een angel en kan gemeen steken

Ik vraag me af of ik ook water en suikerwater moet aanbieden (door middel van watten). Ik heb het nu wel gedaan onder het motto baat het niet dan schaadt het ook niet.
Reacties, tips? Je kunt op deze plek reageren
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Dumdidum op 05 feb 2010, 05:46, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 2, Wednesday 3 February 2010

AntForum has given me an unique opportunity to raise a beginning Pogonomyrmex occidentalis ants colony.
Yesterday I was able to pick it up; 1 queen and at least 2 workers.

In the picture shown above you can see the formicarium which contains soil (clay). I added a rectangular reptile heater to get temperatures above 25 degrees Celsius.
When I returned home from my car trip I saw to my disgust that most of the tunnels and chambers had collapsed. Panic!
Luckily pretty soon after, 2 worker ants started tunnel repairs and kept doing that for the rest of the day. You can see a bit of the action in the small vid. I didn’t see the queen yet, nor was I able to spot any brood.

Coming days will be dedicated to establish a nursing routine; how much water and sugar water and how many insects, what temperature, etc.
Laatst gewijzigd door McK op 17 feb 2010, 14:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Spelling
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 3/ Donderdag 4 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Vandaag is het me gelukt om wat eten te slijten!
Ik had een larve van de Blaptica dubia aangeboden. Na ongeveer een uur werd het ontdekt door één van de werksters. Te zwaar om te sjouwen (of het plakte aan de grond vast) maar dat was geen probleem; ze beet de larve gewoon in twee stukken!

Nu zijn beide gedeeltes in het nest verdwenen. Eén en ander doet vermoeden dat er toch broedsel de reis heeft overleefd.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 5/ Zaterdag 6 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Goed nieuws!

Vandaag zag ik voor het eerst de koningin. Ze liep kortstondig door een tunnel die ik kan zien onderaan het bakje. Gelukkig maar, ze heeft in ieder geval de reis goed overleefd.

Het aantal werksters wat ik met zekerheid kan vaststellen is 4. Meestal loopt er 1 overdag buiten rond, maar ik heb ze ook al met 2 gezien en één keer zelfs met zijn drieën.
Het grootste deel van de tijd zijn ze dan bezig met het nest. Om zand naar boven te brengen bijvoorbeeld. Vanmiddag zag ik dat ze naar steentjes zochten (zo groot dat ze ze met moeite konden tillen) die zorgvuldig in de nestopening werden gelegd. De opening werd net groot genoeg gemaakt om er door te kunnen.

Ik kan verder niet zoveel zien zonder de kolonie al te veel te frustreren (het nadeel van een zandnest). Wel zag ik gisteren een werkster een stukje gang uitdiepen op een heel typische manier. De werkster groef zoals je honden ziet graven; met de voorpoten het zand uitscheppen en ‘naar achteren’ gooien.

Zodra ik ’s avonds het lampje uitmaak wat zorgt voor extra warmte, verdwijnen vrij snel daarna de werksters. Anders dan bij mijn andere kolonies zie ik daarna geen buitenactiviteit meer. Ik heb een paar keer ’s nachts kort gespiekt of ik beweging zag, maar dat was niet zo. 's Ochtends geldt hetzelfde; de activiteit start pas als ik het extra lampje aandoe.

Verzorging

Sinds woensdag heb ik ze twee larven van een Blaptica dubia gevoerd. Suikerwater bied ik ook aan, maar ik heb ze er nog niet van zien drinken. Ik had ook zaden aangeboden maar daar maalden ze niet om. Ik heb het advies gekregen om de zaden te verwijderen, omdat het verwerken hiervan voor een beginnende kolonie een hele toer is, en dat is inmiddels gebeurd.

Helaas, ik heb er wel een paar gemist. En jawel hoor, die zijn gaan ontkiemen aangemoedigd door de hoge temperatuur (25-27 graden). Ik zie twee kleine wortels aan de zijkant. Echt kwaad kan het denk ik niet, dus ik heb maar besloten er niet aan te gaan prutsen. Zodra ik iets van een stengel zie zal ik proberen deze te verwijderen (of ik knip hem af).

Met een soep opscheplepel heb ik één keer voorzichtig wat vocht op de aarde gesprenkeld. Daarbovenop heb ik wat grind gestrooid om al te grote verdamping te voorkomen. De andere ochtend zag ik heel kleine condensdruppeltjes op de wanden zitten. Ik heb me voorgenomen pas weer nieuw vocht toe te voegen zodra deze verdwenen zijn.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 10/ Donderdag 11 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Het gaat goed met de kolonie, althans voor zover ik kan zien. Ik heb met zekerheid 1 gyne en 5 werksters gespot. De hele week zijn ze bezig geweest het nest te herstellen en verder uit te bouwen. Wat ik kan zien is een tunnel van de bovenkant tot aan de onderkant en dan rondom de bodem. De kamer waar de koningin inzit is niet zichtbaar.

Inmiddels is de buitenwereld (onbedoeld) voorzien van beplanting; de zaden die ik niet kon verwijderen zijn tot wasdom gekomen. De langste stengels houd ik kort maar voor de rest laat ik het maar zo; ik denk dat ik meer kapot zou maken dan goed zou doen door ze eruit te halen.
Elke avond wordt de nestingang afgesloten met steentjes en 's ochtend weer geopend, zodra ik het extra lampje aanmaak en de temperatuur boven de 25 graden komt. De maximum temperatuur die ik meet is 32 graden, 's nachts 20 graden (raam open, wel een warmtemat).

Ik heb een watje met suikerwater en een klein buisje met water toegevoegd. Ik heb één keer een werkster van het suikerwater zien drinken, maar om nou te zeggen dat ze er dol op zijn: nee. Wat ze wel heel lekker vinden zijn de papiervisjes die ik aanbied. Tot nu toe 3, en die waren binnen 5 minuten in het nest verdwenen. Als het kan slepen ze ze in zijn geheel naar binnen, maar anders lossen ze het op door de prooi in kleinere stukjes te bijten.

Net als bij de messor barbarus soort (ook zadenverzamelaars) merk ik dat het gespecialiseerde klimmers zijn; het beklimmen van de formicarium wanden, maar ook kleine randen van het dopje met suikerwater vinden ze al een hele klus. Stengels beklimmen ze daarentegen als de beste....


Je kunt op deze plek reageren
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 11, Friday 12 February 2010

The ants colony is developing well. I can tell with certainty that there are 1 queen and 5 workers alive. But most likely more; the poor visibility that comes with this type of soil formicarium hampers a clear count.
The workers have been busy up till now to restore and further enhance the nest tunnels and chambers. From what i can see from the outside, they made a tunnel that connects the entrance to the bottom of the formicarium. The queen is hiding in the middle of the soil so there is no way to tell if there is any brood.

I was able to spot some typical behaviour of this type of ants. For instance the way they dig tunnels which very closely resembles the way a dog digs with his forelegs. Also in the evening, when i put out the extra lamp that raises temperatures to 32 degrees Celsius, the ants close the nest entrance with small stones. In the mornings when temperatures rise above 25 degrees again, they open the nest for another day of foraging.
Their climbing skills are specialized to climb plants to reach seeds, but they are totally unable to climb the plastic walls of the formicarium.

I added some water and sugar water to the set-up; only once i saw a worker drink a bit of sugar water. They love Ctenolepisma longicaudatum too and took 3 of those in to their nest.They cut them in smaller pieces if needed.
Laatst gewijzigd door McK op 17 feb 2010, 14:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Spelling
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 18/ Vrijdag 19 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Afgelopen week was een rustige week. Blijkbaar is het nest naar tevredenheid uitgegraven, want ik zag nauwelijks activiteit. Helaas is er 1 werkster overleden; ik zag haar donderdag dood in de buitenwereld liggen :/ Oorzaak onbekend.
Wel kon ik weer 2 papiervisjes (Ctenolepisma longicaudatum) slijten, die zeer snel het nest werden binnengesleept. Ik heb geprobeerd een stuk van een blaptica aan te bieden maar dit was blijkbaar te groot want het werd na een korte inspectie genegeerd.

Ik heb ze deze week niet van het suikerwater zien drinken. Eigenlijk is dat het enige waar ik me zorgen over maak. Van de andere kant: als er enige analogie is met andere graanverzamelaars zoals Messor barbarus (die bij mij ook geen suikerwater drinken) dan klopt het wel.

Offtopic: Binnen 14 dagen verwacht ik een kabeltje te krijgen waarmee ik beelden van mijn videocamera op de pc kan downloaden. Zodra dat is gelukt maak ik wat nieuwe shots!
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 27/ Zondag 28 februari 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Een zwarte week in mierenland. Weer twee dode werksters...
Normaal gesproken nog niets om je echt zorgen over te maken bij een grote of goed draaiende kolonie, maar aangezien ik niet weet hoe de kolonie het doet ben ik er niet gerust op.
De mieren lijken wel in een winterslaap te zijn gegaan; ik zie geen enkele aktiviteit meer. Wat ik kan zien is een gang van de ingang van het nest naar beneden, die dan naar het midden van de onderkant loopt en dan naar boven, het zand in. Maar geen beweging.

Wel wordt er nog steeds goed gegeten van de papiervisjes. Weer twee deze week.

Ik houd mijn bekende wekelijkse routine aan: één keer per week bevochtig ik het nest, en om de 3 dagen bied ik een papiervisje aan en wordt het suikerwater ververst. Ook de temperatuur blijft constant: 20+ graden 's nachts en 30+ graden overdag.
P2280006.JPG
Het blauwe dopje met steentjes op de foto is gevuld met suikerwater. Je kunt zien waar de zaden zijn ontkiemd die ik niet op tijd kon verwijderen. De overige steentjes zijn toegevoegd om vochtverdamping te verminderen.
De opening van het nest zit aan de bovenkant van de foto, net links van het suikerwater.

Je kunt op deze plek reageren
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 27, Sunday 28 February 2010

Last week was one of mixed emotions. My colony lost 3 worker ants, cause unknown. But they still eat their weekly menu of Ctenolepisma longicaudatum so hopefully everything goes as planned.

The colony has finished fixing their nest and i barely see any movement. Last days there was none at all. I have no idea if they sneak out at night to drink some sugar water...
I maintain my weekly routine; once a week i sprinkle the nest with water and once every 3 days i feed them a Ctenolepisma longicaudatum and refresh the sugar water. Temperatures are kept the same, 20+ degrees Celsius at night and 30+ during daytime.
Laatst gewijzigd door Dumdidum op 06 mar 2010, 11:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 33/ Zaterdag 6 maart 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Weinig nieuws deze week. Geen dode werksters meer, maar ook nauwelijks activiteit. Ik heb in de afgelopen dagen welgeteld 2 werksters gezien voor 5 seconden........
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 40/ Zaterdag 13 maart 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Met een aantal mensen op dit forum hebben we gesproken over de geringe activiteit van de kolonie en mogelijke oorzaken en oplossingen.

Het feit dat er weinig te zien valt maakt het heel lastig om te bepalen of het goed gaat en de mieren gewoon in alle behoeftes zijn voorzien, of dat er meer aan de hand is. Het ligt dan voor de hand om te denken aan een aanpassing van het nest of een heel nieuw nest. Het laatste viel eigenlijk al snel af; immers de kolonie is nog niet zo groot dat dit nest al niet meer voldoet.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een kleine tweede buitenwereld te koppelen met het oorspronkelijke formicarium. Zie foto's.
P3130012.JPG
P3130013.JPG
Dat lost niet het probleem op van weinig zicht, maar wel een paar andere.
Ik kan nu gemakkelijker water en suikerwater verversen, en voedseldieren opruimen als ze niet worden gegeten.
Nog wel even afwachten of ze de weg vinden; het zijn niet zulke ontdekkingsreizigers als mijn pallidula.

Reageren kan hier
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 41, Sunday 14 March 2010

After a long period of no action, the colony seems to wake up again. Only if just a little; sometimes i see a worker ant bring some sand to the surface. They still eat well but i can't see if they drink anything at all. They don't when i am watching during the day.

We had a few discussions about if i should change to a different formicarium to improve visibility. Since this setup should be more than big enough for a small colony, it's being postponed for now. Instead i added a second - small - outside world with a tube connection. It makes it easier to refresh water and sugarwater.

Up till now i haven't seen them entering it. This species is not as advantureous as my pallidula, for instance.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 48/ Zondag 21 maart 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Weer een rustige week met weinig tot geen bijzondere activiteit. Ik zie wel weer met enige regelmaat een werkster zand naar boven brengen wat ik maar als een goed teken zie.
De 2e buitenwereld is -voor zover ik kan zien- nog niet ontdekt. Aangezien het water en suikerwater daar staat neem ik aan dat ze ook daar nog niets mee hebben gedaan. Eten gaat wel goed, één papiervisje per twee dagen.
Gelukkig wordt het buiten warmer en zie ik al de eerste muggen en spinnen. Ik ga daar van de week mee experimenteren om te zien of die net zo gretig worden gegeten.

Donderdag zag ik een werkster een kleine dode larve naar buiten dragen. En vervolgens werd hij een paar keer opgepakt en ergens anders neergelegd. Datzelfde gedrag zie ik trouwens ook bij mijn andere kolonies; het eindeloos verplaatsen van dode soortgenoten.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 48, Sunday 21 March 2010

Another quiet week with litle to none activity. Altho, i saw worker ants carry sand to the surface a few times, which is hopefully good news.
The colony didn't discover the second outside world yet. Since it contains both water and sugarwater, it's safe to assume they didn't touch that either. On a positive note, they still eat well, once every 2 days.
Spring is in the air and i already spotted the first musquito's and spiders. Comming week i will try to catch a few and offer those to see if they like it.

Past thursday i saw a dead larvae being carried outside by a worker ant. And replaced, and replaced again. This behaviour is similar to that of my other ant colonies; endlesly carrying around of dead fellow ants.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 54/ Zaterdag 27 maart 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Ik vond deze site op internet met mooie foto's: navajo project
Met als toetje een close up:
Pogonomyrmex-occidentalis-resized.jpg
Mijn eigen kolonie gaat door in het bekende ritme. Ze eten goed, maar ik zie ze nog steeds niet drinken.
Ik heb ze nog niet in de 2e buitenwereld gezien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 59/ Donderdag 1 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Gisteren heb ik de kolonie zaden aangeboden van de grote lisddode (Typha latifolia) die 5 meter van mijn huis staan. Een schot in de roos want binnen enkele minuten was er volop activiteit om te oogsten.



5 werksters tegelijkertijd buiten het nest, een record!
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 64/ Dinsdag 6 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Ik heb een nieuw nest klaarstaan.
P4010038.JPG
P4010039.JPG
Ik weet nog niet wanneer ik ze overzet, want juist nu lijkt het erg goed te gaan met de kolonie.
Ik zie veel activiteit en als er een levende prooi wordt aangeboden zijn er 5-7 werksters buiten.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 66, Thursday 8 April 2010

The colony seems to be doing quite well these days. I see a lot of activity outside, with worker ants carrying sand, attacking insects and collecting small seeds from the Typha latifolia that grow near my house.
I had a new record of 7 worker ants outside at the same time !

I made a new nest, see pictures above. Because the colony seemingly does well at the moment i am hesitant to use it yet.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

De werksters vallen een blaptica aan.

Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 71/ Dinsdag 13 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

In het onderstaande filmpje is een werkster druk bezig met het verslepen van een graantje via de buisverbinding van beide buitenwerelden. Je kunt goed zien hoe slecht deze soort uit de voeten kan met gladde oppervlaktes.




De afgelopen dagen is er veel gegraven. De dop waar ik suikerwater in deed is volledig onder het zand verdwenen. Ik zie nu continu activiteit, van 1-4 werksters. Als er een lastige prooi het nest in moeten worden gesleept zie ik er meer.
Er is een nieuwe generatie werksters, die duidelijk te onderscheiden is van de oude garde. Ze zijn veel groter, ik schat 2-3 mm groter.

Het totaal aantal dode werksters is 4. Het patroon is telkens hetzelfde: een werkster blijft 's nachts buiten, zondert zich af, en gaat na 1 a 2 dagen dood.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 72/ Woensdag 14 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Ik heb de stoute schoenen maar aangetrokken en besloten mijn kolonie de mogelijkheid te geven om te verhuizen.
Geinspireerd door het nest van mn heb ik een vergelijkbare opzet gemaakt.
Onderstaand een filmpje wat laat zien hoe het er nu uitziet.




In de buitenwereld heb ik een buisje met water en wat zaden geplaatst. De slang die naar de 2e (oude) buitenwereld liep eindigt nu in de nieuwe buitenwereld. Het is op de film nog niet te zien maar ik heb ook nog een houten brug toegevoegd.
Aan de zijkant verwarmt een warmtemat het nestgedeelte. Een spot zorgt voor extra warmte. Het buisje dient als waterreservoir. Ik heb er een aantal gaatjes ingeprikt zodat het water wegloopt in het nest.

Spannend of het gaat lukken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 72/ Woensdag 14 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Ik heb de stoute schoenen maar aangetrokken en mijn kolonie de mogelijkheid geboden om te verhuizen.
Geinspireerd door mn heb ik een vergelijkbare opzet gemaakt, zie filmpje.



De 2e oude buitenwereld is afgekoppeld en het buisje komt nu uit in het nieuwe gedeelte. Ik heb tevens een houten brug gemaakt (nog niet op de film te zien) zodat er twee mogelijkheden zijn.
In de nieuwe buitenwereld ligt een buisje met water en wat zaden. In het nestgedeelte steekt een buis uit; deze dient als waterreservoir. Er zitten gaatjes onderin de buis.

Een warmtemat verwarmt het nestgedeelte. Een spotje zorgt voor extra warmte overdag.

Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Best spannend!
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 74/ Vrijdag 16 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Ik was bang dat de werksters zouden ronddwalen in hun nieuwe wereld, en precies dat gebeurde ook. Na twee dagen en twee dode werksters was ik het beu. Ik heb het kleine formicarium zo voorzichtig mogelijk omgekiept.

En wat schetste mijn verbazing !
Ik zag een gekrioel van werksters, eitjes en larven!!
In alle haast heb ik 20 larven geteld en minstens 25 werksters.

Geen idee waar ze zich al die tijd verborgen hielden. Maar ik ben blij dat ik nu eindelijk weet hoe het ging; goed dus.

De buitenwereld lijkt momenteel op een afgraving; overal werksters op zoek naar larven en soortgenoten. De koningin had vrij snel de nestopening gevonden en langzaam maar zeker vonden ook de werksters de weg.
Terwijl ik dit typ verdwijnt de ene na de andere larve in de opening. Nu hoop ik dat ze daar ook blijven en hun weg naar boven graven.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 75/ Zaterdag 17 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Na een hectische dag is de rust in de kolonie teruggekeerd. Ik zag vanochtend 5 werksters op hun gemak de buitenwereld verkennen. De nestopening is al zeker een halve centimeter dieper komen te liggen dus er is volop gegraven.
Wat een verschil met gisteren!



Al met al ben ik blij dat "operatie verhuizen" nu eindelijk achter de rug is. Ik heb een goed gevoel over het nieuwe formicarium en ben benieuwd hoe snel de kolonie de draad weer oppikt.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 75, Saturday 17 April 2010

This week i transferred the colony to the new formicarium. At first i tried doing it in a controlled manner. But after 2 consecutive days of dead worker ants that couldn't find the nest back after a field trip, i gave up on that and emptied the original formicarium in the new one.
To my big surprise, i saw around 25 worker ants and loads of larvae. Incredible and unexpected: makes you wonder where they have been hiding all the time :D
They started digging holes everywhere, but as soon as the queen found the nest opening i planned, slowly but surely workers joined her.
Today it's fairly quiet: i see 5 workers roaming around fairly relaxed.

I am glad the colony finally moved; hopefully they will recover fast from last weeks panic and continu to develop well.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 76/ Zondag 18 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Vandaag weer volop activiteit. Zeker 10-15 werksters die continu aan het graven waren. Hieronder een filmpje en foto's die laten zien waar ze druk mee waren.
In de film is goed te zien dat er een trechter ontstaat bij de ingang, doordat werksters zandkorrel voor zandkorrel de rand ophogen rondom de nestopening.

P4180010.JPG
P4180011.JPG
P4180012.JPG
Drie foto's genomen tussen 9 uur 's ochtends en 5 uur 's middags.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Maandag was het beeld weer heel anders: de kolonie was druk bezig om in het midden van de buitenwereld te graven. 's Nachts zijn ze allemaal weer naar het bedoelde nest teruggekeerd.
Momenteel is het rustig. Ik zie een paar werksters die aan het graven zijn. Voedsel wordt nog niet aangenomen: blijkbaar zijn er nu andere prioriteiten.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 79/ Woensdag 21 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

Langzaam maar zeker keert de kolonie weer terug naar haar oude vertrouwde patroon. Vandaag werd de eerste vlieg aangenomen en het nest binnengesleept en een aantal werksters zijn de zaden van de grote lisdodde aan het oogsten.
Ik zie nog steeds werksters graven, gelukkig met name in het bedoelde nestgedeelte. Echter, er zijn ook nog steeds werksters bezig met het graven van een 2e en een 3e "nest" vlakbij de 1e. Naar het doel kan ik alleen maar raden: of de condities in het bedoelde nest zijn niet optimaal en ze zoeken een betere lokatie, of het zijn vooruitgeschoven "wachtposten" om prooi sneller veilig te stellen, of het heeft nog een andere bedoeling die ik niet doorgrond. Ver zullen ze in ieder geval niet komen want de bodemdikte is maximaal 2 cm zand.

Ik vind wel dat de kolonie veel actiever is geworden. Zag ik voorheen één of twee werksters, nu zijn het er gemiddeld 5 of 6. Ik vraag me wel af of meer activiteit ook automatisch inhoudt dat het beter met ze gaat. Je kunt ook zo redeneren dat bij optimale condities, werksters niet buiten het nest hoeven te komen........................

De laatste dagen ben ik bezig de formicarium setup te optimaliseren. Ik was niet tevreden over de temperatuur (22 graden in de zand wand en 25 graden in het buitengedeelte, als de spot aan is) en heb onder andere de warmtemat aan de zijde die niet tegen het formicarium aanzit, geisoleerd. resultaat: de zijwand is nu rond de 25 graden en de buitenwereld rond de 28 graden.
Daarnaast vond ik het maar niets dat ik op de gok het zand moest nathouden. Ik ben bezig geweest om een "waterdruppelaar" te maken. Beoogd doel is om zo de vochtigheid van een nestgedeelte te optimaliseren en constant te houden.
P4210014.JPG
Ik heb een waterfles zonder bodem omgekeerd op een stuk plexiglas gekit en er een klein gaatje in gesmolten.Water dat in de fles wordt gegoten druppelt in de buis van het formicarium dat er precies onder zit.
De buis heeft een afgesloten onderkant en is gevuld met grind zodat er geen werksters in gaan zwemmen. Op 1 cm hoogte van elkaar zitten gaatjes zodat het water op verschilende hoogtes het zand in loopt.
Omdat de druppelfrequentie nog veel te hoog bleek te zijn heb ik eerst klei in de fles gedaan, en later nog een tweede halve fles met een touw toegevoegd. Dit touw zuigt water op en laat het druppelsgewijs vallen in de 1e fles.
Nu valt er ongeveer elke 5 minuten 1 druppel water.

Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of dit zo optimaal is en de flessen verdienen niet de schoonheidsprijs, maar in ieder geval heb ik nu een systeem van bevochtigen dat ik pas na ongeveer een week hoef bij te vullen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

English summary
Blog Pogonomyrmex occidentalis ants colony, day 80, Thursday 22 April 2010

After a lot of digging and roaming around, the colony seems to return to their normal routine. The first insects were accepted and a few workers resumed collecting seeds.
I am still busy optimizing the new formicarium conditions. I isolated the reptile heater at one side to raise temperatures by 3 degrees Celcius. Besides, i made a humidifying system. At present, water drips into the tube in the nestside at a rate of one drop every 5 minutes. The aim is to keep the soil at the same humidity level constantly, in a controlled way, without having to refill the water bottle more than once a week.

It's too early to tell if this new formicarium will suit the needs of the colony better than the old one did. Still, i have a good feeling about it and am looking forward to the comming weeks.
Gebruikersavatar
Dumdidum
Lid
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 juli 2009
Locatie: Amersfoort
Gender:
Leeftijd: 55

Re: Pogonomyrmex occidentalis (Dumdidum)

Bericht door Dumdidum »

Dag 85/ Dinsdag 27 april 2010: Pogonomyrmex occidentalis

De kolonie is nog steeds druk bezig met het uitgraven van hun nieuwe nest. Er is een tweede nestgedeelte gemaakt in de buitenwereld naast die in de zijwand, en soms zie ik ze met larven slepen van het ene naar het andere gedeelte. Ik vermoed dat het te maken heeft met de iets hogere temperatuur in de buitenwereld, met name aan het einde van de dag als de spot de hele dag heeft gebrand.

Ik had de eerste paardebloemzaden gevonden en aangeboden en ze werden gretig aanvaard. Ook aangeboden insecten worden snel het nest binnengesleept: blaptica, vliegen, spinnetjes etc.
Het lukt mij niet om suikerwater te slijten: alleen als ik het in het zand laat weglopen wordt het gedronken. Dopjes met vloeistof, of pillenstrips, zijn obstakels die worden ontweken.

Afgelopen week heb ik weer een mooie demonstratie gehad van kenmerkend gedrag van deze soort.
's Avonds worden alle nestingangen vakkundig dichtgemaakt, en 's ochtends weer geopend. Vermoedelijk om de zaden in het nest af te schermen van indringers, en om de warme temperatuur in het nest te behouden als het buiten afkoelt.
Daarnaast zag ik een werkster een zaadje dat ontkiemde vlakbij de nestopening doorbijten onderaan de stengel. Het is bekend dat deze soort alle vegetatie rondom het nest verwijdert maar dit was de eerste keer dat ik het zelf zag (helaas geen videorecorder bij de hand). Ook hier moet ik raden waarom: misschien trekken planten natuurlijke vijanden aan die ze willen ontwijken, of misschien is het omdat water in de woestijn schaars is en ze dit niet willen delen met planten, of misschien is het omdat ze de warmte van de zon op de nestopening willen garanderen...
Plaats reactie