diacamma rugosum (antlucky)

Antlucky
Junior lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 04 juni 2016
Reputation: 28
Geslacht:
Leeftijd: 14

diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor Antlucky » 13 sep 2017, 19:54

hier zal ik de activiteiten van mijn Diacamma rugosum kolonie met jullie delen.

aller eerst wil ik de set-up bespreken.
ik ga deze soort in een 100x40x40 aquarium houden, deze heeft een achter en zij wand.
ik heb gekozen om de bijna gehele achterwand vol te stoppen met mos, maar planten als Ficus pumila blond zullen daar over heen groeien en dus een mooi gezicht geven. ook staan er een aantal varens, bromelia en fittonia in. deze geven een beetje kleur en diepte. ik ben nog wel van plan om er een aantal planten in te doen, maar daar heb ik nu geen geld en tijd voor :roll:. ik gebruik kokos peat als substraat. daar boven op heb ik een hoop mos liggen en een enkelen varen. hier wil ik nog wel wat aan doen.
de mieren kunnen volledig hun gang gaan, ze kunnen graven waar ze willen.
de tempratuur moet ik nog even naar kijken of die klopt. ook moeten er nog een hoop springstaartjes in komen, wil ik de mieren er in gaan doen :roll:.

dan wil ik nu de mieren zelf gaan bespreken.
ik heb ze zo'n 2 weken geleden opgehaald bij stijn (Netherlands.nl). ik heb ze toen in de bak gedaan, er waren toen enige problemen met mijten en schimmels, dus heb ik ze er uit verhuist. ik heb ze toen en een klein aquarium gezet met een klein laagje kokos humus. ik wilde ze in het buisje laten, maar daar dachten zij anders over :x. ze zitten nu in een nest die 1cm diep is... word nog iets als ik ze in hun set up wil gaan plaatsen.
wat ik tot nu toe heb mee gekregen van deze soort is dat ze eigenlijk helemaal niet zo eng, en agressief zijn. ze zullen weg rennen als ze mijn hand zien. wat ze daar in tegen wel doen is: een krekel in een paar seconden doden. klinkt leuk toch!?
ook vinden ze het fijn als ik ze een krekel geef met een pincet, deze word dan gepakt en mee genomen 8-).
ook nemen ze druppels suikerwater mee. ze schieten als het waren hun hoofd in een druppel suikerwater en nemen daar dan een kleinere druppel van mee. geweldig om te zien! tandem runs heb ik nog niet gezien naar eten toe. wel tijdens verhuizingen.
de kolonie heeft zo'n 50-60 werksters en een actieve gamergate. ik heb al een larve gezien en een 10-20 tal eitjes die ondertussen waarschijnlijk al larve zijn geworden.
al met al, dit is een geweldige soort, en ik ga hier enorm van genieten!

hier zijn nog een aantal foto's van de set-up waar ze in komen.
IMG_5228.JPG
IMG_5229.JPG


hier mogen de vragen en opmerkingen
viewtopic.php?f=31&t=10631
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus
Camponotus foreli
Camponotus albosparsus
Camponotus dolendus
Tapinoma sp
Tetramorium caespitum
Diacamma rugosum
Pheidole yeensis
Antlucky
Junior lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 04 juni 2016
Reputation: 28
Geslacht:
Leeftijd: 14

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor Antlucky » 16 sep 2017, 19:31

Hey allemaal,
Ik merk dat er veel mensen zijn die geïnteresseerd zijn in een setup als deze. Daarom zal ik vandaag even een aantal vragen beantwoorden.
Ik vind het vooral erg leuk dat iemand zoals westdijk aan mij vraagt hoe ik het een en het ander heb gedaan. dit omdat westdijk een voorbeeld voor mij is, als je het hebt over nesten bouwen!

Westdijk schreef:Het terrarium ziet er in mijn beleving goed uit. Heb je toevallig ook opnamen van hoe je alles hebt opgebouwd? Het zou een verrijking van je post kunnen zijn.
De achterwand en bodem heb je vol gestopt met mos. Weet je wat voor mos(sen) je daarvoor hebt gebruikt?
Heb je voor mij de volledige namen van de door jou toegepaste planten? Heb je nog met een bepaalde reden deze planten voor de mieren uitgezocht?
Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid wil je bereiken en op weke wijze ga je dit doen?
Zet je de mieren er meteen in of wacht je eerst even af hoe de planten en het mos gaan groeien voor je er dieren in uitzet?
Sorry voor het lijstje met vragen, maar ik ben erg geïnteresseerd in deze natuurlijk ingerichte formicariums en wil graag weten hoe een ieder het aanpakt.

Is het een optie om het kleine aquarium in zijn geheel in het grotere aquarium te zetten?Nee ik heb geen opname gemaakt van toen ik ging bouwen, dit omdat ik meerdere keren op nieuw ben begonnen met de bak.
Ook heb ik daar niet echt aan gedacht.

Nee ik weet niet wat voor soorten mos ik heb gebruikt, ik heb een vuilnis zak mee genomen naar het bos en heb daar het één en het ander mee genomen. Wel wil ik nog java mos gaan gebruiken, op aanraden van Hessel!

de namen van de planten die ik heb gebruikt: 1x bromelia vriesea geloof ik. 3x bromelia sp. 1x tillandsia lonanth geloof ik.
5x fittonia sp in het rood. 4x varen sp. 4x varen sp. 6x ficus pumila bont. 2x pilea depressa.
ik wil er nog een kleine kleur rijke bromelia in doen, en een wat grotere fittonia. verder zal ik nog kijken wat ik tegen kom.

Ik heb de bromelia vriesea gekozen omdat deze groot is en water vast houd in haar bladeren, diacamma heeft geen grote maag en zou goed om kunnen gaan met water. ze zouden hierdoor dus altijd water beschikbaar hebben.
ficus heb ik gebruikt omdat dit de bak mooi vult en de mieren er goed op kunnen klimmen. ook groeit het snel en kan het goed op een achterwand groeien.
fittonia geeft een mooie kleur, dus dan heb je niet alleen groen. ook is het een leuk plantje die niet al te duur was :lol:.
varens heb ik gekozen omdat het grote planten worden en zo veel klim ruimte geeft. de bak heeft hierdoor meer inhoud(?) voor de mieren om op te lopen.
pilea zal zich hard versprijden door de bak en gaat een mooi tapijt vormen.

ik wil zo rond de 26-28 graden bereiken, dit zou optimaal moeten zijn voor deze soort.
zo'n 80 procent of hogere luchtvochtigheid zou ook optimaal moeten zijn, hier ga ik dan ook voor.
ik heb gemerkt dat de achterwand veel warmte opneemt en behoud. dit betekend dus dat de bak minder moeilijk te verwarmen is dan dat wanneer hij leeg is. ik ga waarschijnlijk een warmte mat van 80cm achter de achterwand plakken. of ik leg de warmte mat onder de bak.
de lucht vochtigheid wil ik hoog houden, dus wil ik waarschijnlijk later een mister kopen. nu sproei ik de bak 's ochtens en 's avonds.

nee ik ga de mieren er nog niet meteen in doen.
dit is erg belangrijk, omdat de planten en de springstaartjes zich eerst in deze setup moeten gaan "nestelen".
gelukkig heb ik geen last van schimmel, dus kunnen ze er eerder in! ik ben van plan ze er volgende week in te doen. dan heeft de bak zo'n 2 weken gestaan.

t lijkt me geen goed idee om het kleine aquarium in de bak te zetten, dat zou van te voren moeten zijn gebeurd anders kom je in de knoop met de achterwand. ik snap wel waar je naartoe wilt. maar als je de mieren echt graag wilt zien in het nest, dan moet je je af vragen of je wel echt zo'n soort terrarium wilt maken... het kan natuurlijk wel, maar ik zou dan eerder 100% gaan voor natuurlijkheid. natuurlijk zou ik ook wel wat willen zien. dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met stenen of hout, en daar dan een nest van te gaan maken. maar met ytong of glas een nest maken in zo'n set up lijkt me niks...


westdijk, ik vind het niet erg als je me vragen stelt! ik vind het zelfs leuk om deze te beantwoorden. ik kan zo op fouten van mezelf komen, en deze nog veranderen.


ik heb nog enkelen dingen veranderd in de bak.
zo heb ik het grote stuk hout in het midden weg gehaald, en daar voor in de plaats 2 takken neer gezet. nog meer klim ruimte dus!
IMG_5260.JPG

IMG_5261.JPG
IMG_5262.JPG


vragen en opmerkingen mogen hier
viewtopic.php?f=31&t=10631
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus
Camponotus foreli
Camponotus albosparsus
Camponotus dolendus
Tapinoma sp
Tetramorium caespitum
Diacamma rugosum
Pheidole yeensis
Antlucky
Junior lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 04 juni 2016
Reputation: 28
Geslacht:
Leeftijd: 14

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor Antlucky » 23 sep 2017, 14:46

Hey allemaal!
Dit word een leuke update, berijd je alvast voor!

Ten eerste heb ik een aantal prachtige plantjes toegevoegd!
Een grote rode Fittonia sp die binnen kort zal gaan bloeien! Een mooie roze tillandsia sp. Een plantje waar ik de naam van kwijt ben :lol:. En nog een groot aantal Soleirolia soleirolii of te wel Baby Tears...
Met al deze nieuwe plantjes is de bak mooier dan ooit!
Ookal ziet de bak er niet "perfect" uit ben ik er wel erg blij mee! En ik hoop dat de plantjes mooi gaan groeien zodat het dalijk helemaal vol staat!
979E0BBC-9B8D-4206-83D4-8549E2C2042A.jpeg
5592E03A-E133-4CB7-B11A-2FD8DCF37FA8.jpeg
6B7DD94A-5C9B-4665-975E-1A634988EBA8.jpeg

Hier zijn wat foto’s van de nieuwe plantjes en van hoe de bak er nu uit ziet!

Ook heb ik de mieren verhuist! Dit omdat ik echt zag dat ze behoefte hadden aan ruimte, dat hebben ze nu dan ook!
Natuurlijk vond één werkster meteen een manier om te ontsnappen :roll:. Gelukkig was dit makkelijk op te lossen.
Wat ik vooral erg bijzonder vond is dat ze echt gelijk verhuisde naar een stuk hout met gaten.
57E5E82E-CDAA-4EB4-913F-C9FE7AD731BD.jpeg

88C35B88-5E57-4E70-9B49-E024B65C4BF9.jpeg


Het viel me ook erg op dat ze echt graag klimmen! Dus voor de gene die diacamma neemt, geef ze iets waar ze in en op kunnen klimmen.
901CD142-0126-438C-BA23-4152F8F80601.jpeg

06CF5A94-A620-421E-A45C-B8068A95A14B.jpeg


Iets minder leuks viel me ook op. Er waren namelijk een aantal werksters met mijten... Deze werksters bewogen erg raar, en gingen later dood. Nu hebben ze geen last meer van mijten, en zijn ze bijzonder actief!
Je kunt mijten nu eenmaal niet voorkomen in een enorme bak die vochtig en warm is, wel kun je het verminderen. Citroen heeft erg geholpen!

Zoals ik al zei, ze zijn opeens enorm actief. Ze pakken van alles op en nemen het mee om de ingang te versterken.
Ook word er veel gejaagd op krekels en anderen kleine insecten die ik aan ze geef.
Ze zijn echt enorm snel, dus foto's maken is moeilijk, ookal zijn het grote beesten!
245CABD7-1E7E-4454-9F7A-91DC1B7781E0.jpeg

13474CB8-0124-4AEB-BEC3-06EA3653013F.jpeg


Ik vind dat het er nu best stabiel uit ziet. Ze gaan lekker hun gang, en het ziet er geweldig uit!
Ze kijken je echt aan als je met je telefoon langs komt om te proberen een foto te maken. Dan hebben ze je door en rennen ze weg :x. "HET GAAT ME NOG WEL LUKKEN HOOR" zeg ik dan!

Ik verwacht dat er zo'n 20 tal larve zijn, maar dit is niet te controleren. ik weet enkel wel dat er veel broed is.
Ik hoop echt dat dit wat gaafs gaat worden in de toekomst ( het is nu al gaaf )!

Vragen en opmerkingen mogen hier
viewtopic.php?f=31&t=10631
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus
Camponotus foreli
Camponotus albosparsus
Camponotus dolendus
Tapinoma sp
Tetramorium caespitum
Diacamma rugosum
Pheidole yeensis
Antlucky
Junior lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 04 juni 2016
Reputation: 28
Geslacht:
Leeftijd: 14

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor Antlucky » 07 okt 2017, 15:39

Hey allemaal!

Ik ga meteen met de deur in huis vallen, er is namelijk een mijt probleem. Ik dacht dus dat de mijten weg waren maar dat was zeker niet zo! Ik heb het een weekje aangekeken, maar uiteindelijk waren er een paar werksters die gewoon rode kaken kregen. De mijten gingen namelijk voornamelijk op de kaken zitten. Hierdoor waren er soms wat werksters die rare bewegingen deden. Maar gelukkig is er geen enkele werkster aan dood gegaan! Dit laat maar weer zien hoe ongelofelijk sterken mieren dit zijn! Ik heb nu ongeveer 2500 roofmijten in de bak gedaan, laten we hopen dat diacamma de roofmijten niet aanvalt :lol:. Diacamma ziet namelijk zo goed dat ze de mijten kunnen zien.
Na een paar dagen zie ik al wel dat er minder mijt is dan voorheen. Maar er is nog steeds mijt! Dit zal ik in de gaten moeten gaan houden.
PA050083.JPG
Hier is een werkster te zien met mijten. deze werkster is niet zo heel erg bedekt, er zijn een paar werksters die echt vol zitten.

Hoe het verder gaat met de kolonie?
Ze doen het geweldig! Er worden enorm veel krekels gevangen en mee genomen! deze worden lekker opgepeuzeld :lol:.
PA050122.JPG
Hier is een krekel te zien, er achter zie je een diacamma werkster die klaar staan haar prooi te doden!
Ook honing word gretig aangenomen! Ze eten dit op de meest geweldige manier! Ze steken hun hoofd er in en gaan een beetje lopen bijten. Dan hebben ze een druppel, en brengen dat naar het nest! echt fascinerend om te zien!
PA070249.JPG
PA070259.JPG
PA060222.JPG
Enkele foto's van een werkster die honing komt halen, en het dan terug naar het nest brengt.

Over het nest gesproken! Ze zijn uit gebreid! Mijn plan was eerst een soort kamer te creëren bij het glas. Dat was voor dat ik ze er in deed. Maar daar hadden ze geen interesse in... Naja jammer dan. maar nu zijn ze van uit onder het hout gaan graven naar daar! Nu kan ik dus een klein gedeelte van het nest zien! Ik heb ook een mooi bruine pop gezien. Het gaat dus allemaal goed daar onder de grond!
PA050113.JPG

Er werd een tweede ingang gemaakt, terwijl dat niet nodig was... Dat begrepen ze laten dus ook en hebben die ingang weer gedicht. Ik heb wel nog een mooi fototje kunnen maken met 3 werksters bij de 2e ingang.

Hoe gaat het met de bak?
Nou ik ben zeer onder de indruk over hoe snel alle planten zijn gaan groeien! Het word echt een mooi geheel nu!
PA060186.JPG

Dit is zeer zeker één van de leukste plantjes van de bak! De baby tears natuurlijk!
PA060187.JPG

Een mooie foto van af de zijkant.
PA060183.JPG

Ook zeker een mooi plantje waar veel op word geklommen. Dit is een Scindapsus pictus.
De warmte mat is eindelijk binnen, en de tempratuur is nu eindelijk zoals ik het wilde hebben.
PA070248.JPG

Hier zijn nog een aantal foto's van de werksters.
PA070284.JPG
PA070293.JPG

Zoals je ziet houd diacamma echt van verkennen en klimmen!
Dan heb ik ook nog een macro foto van een werkster. Je kunt de details echt goed zien.
IMG_5777.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Antlucky op 08 okt 2017, 13:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Messor barbarus
Camponotus foreli
Camponotus albosparsus
Camponotus dolendus
Tapinoma sp
Tetramorium caespitum
Diacamma rugosum
Pheidole yeensis
Gebruikersavatar
blackbalfur
Lid
Berichten: 96
Lid geworden op: 28 juli 2017
Reputation: 4
Geslacht:
Leeftijd: 44

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor blackbalfur » 07 okt 2017, 15:48

!
Laatst gewijzigd door blackbalfur op 07 okt 2017, 16:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Een mier is geen mier.

1x Messor barbarus
1x Temnothorax sp.
1x Manica rubida
1x Pheidole pallidula
1x Lasius niger
1x Formica sanguinea
Antlucky
Junior lid
Berichten: 220
Lid geworden op: 04 juni 2016
Reputation: 28
Geslacht:
Leeftijd: 14

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor Antlucky » 12 nov 2017, 15:54

Hey allemaal, vandaag zal ik een update over de afgelopen weken schrijven.

Aller eerst, ik heb dingen gedaan met de setup en met de kolonie. Daar kunnen verschillende meningen over zijn. Ik vind het prima als jullie deze bij de vragen en opmerkingen zetten.

Nou laten we dan maar gaan beginnen.

Ik was een paar dagen weg geweest naar Egmond. We hebben daar een vakantie huisje. Toen ik terug kwam ging ik natuurlijk meteen even kijken hoe het met de miertjes ging. het ging allemaal goed... Behalve bij diacamma, deze waren gek aan het rond lopen met hun kaken open. En er werden zelfs 2 werksters gedood! Daar leek het tenminste op. Er zijn uiteindelijk een 10tal mieren dood gegaan... Dit was een gekke gebeurtenis. Ik moest zo snel mogelijk kijken wat er fout was. Ik ben er toen achter gekomen dat de kit eigenlijk bijna overal nog nat was, en nooit droog is geweest. Dit kan schadelijk zijn voor de mieren. Ik wilde meteen in actie komen en iets doen. Maar ik heb dan eerst even goed na gedacht over wat ik moest gaan doen.

Plan van aanpak: Ik haal het stuk hout (waar de kolonie in zat) uit de bak en doe het in een ander aquarium. Dan graaf ik nog een beetje om te kijken of ik niks gemist heb.
Daarna haal ik de achterwand er uit en maak ik de achterwand opnieuw, maar dan neem ik meer tijd!

Dus daar ging ik... Handschoenen aan, pincetje bij de hand, en een aquarium naast me.
Eerst haalde ik wat planten en stenen weg, zodat ik makkelijker te werk kon gaan zonder iets stuk te maken. Toen haalde ik het stuk hout uit de bak, en stopte het snel in het kleinere aquarium. Oef dat was nog maar net op het nippertje! Bijna werd ik aangevallen :roll: Tot mijn verbazing was daar een enorme poppen kamer! Er lagen zeker een stuk of 15 poppen en een hoop werksters stonden in de aanval mode. Ik heb toen snel wat werksters en poppen gepakt met de pincet. Werksters pakken de pincet en je kunt ze zo in de andere bak gooien. Het ging vrij makkelijk. Toen ben ik een beetje door gaan graven, en ik kwam nog een poppen kamer tegen. weer zeker 10+ poppen en een aantal werksters. En weer een kamer. Dit keer een larve kamer. Daarna kwam ik een grote kamer tegen in de pur wand. Daar lagen eitjes, larve en poppen. Uiteindelijk heb ik zo'n 30+ poppen, 20 larve en een paar ei pakketjes gepakt en in de bak gestopt. Ook het werkster aantal was een beetje gegroeid. Ik denk dat het nu zo'n 70 tot 80 werksters zijn.
Ik heb toen de bak leeg gemaakt en alles schoon gemaakt. Ik kom zo terug op wat ik verder ben gaan doen met de bak.

Nu eerst even de kolonie.
Sinds het verhuis is het eigenlijk uitstekend gegaan! De kolonie is enorm veel eten gaan aan nemen, en ziet er goed uit. Er zal vast een hoop broed zijn, want ze eten soms gewoon een volwassen dubia in een paar uur op! Ook zijn ze veel handiger geworden in hun prooi doden. Het is niet meer iets half doods eten. Ik gooi er gewoon iets in en ze eten het op. Er lopen gemiddeld altijd wel 10 werksters buiten. Dus het eten word ook meteen gevonden.

Dan gaan we nu weer terug naar de bak.
Ik wilde dit keer goed mijn tijd nemen. En overal 3 keer (2 keer is niet genoeg) over na denken.
Ik ben toen met Hessel gaan overleggen hoe ik het moest gaan doen. Ik heb dan aan Hessel zijn manier mijn eigen draai gegeven en aan de slag gegaan.

Ik wilde een bak hebben met veel loopruimte en veel diepte. Ook wilde ik een gemixte grond soort waardoor ik de zwarte mieren beter kan zien.

De eerste dag ben ik bezig geweest met al het hout klaar leggen en verschuiven. Dit kan lang duren! Dan ben ik de volgende dag begonnen met de zijwand te purren en alles daar in te zetten. Dat heeft dan een uurtje gedroogd. En dan kon ik naar de achter wand. Zo heb ik uiteindelijk 3 wanden gepurt.
Dat heeft dan een dag of 2 gedroogd. En toen kon ik het gladde stuk van de pur af snijden.
IMG_6845.JPG
Een foto van toen ik het pur schuim aan het snijden was.
Dan was ik na een aantal dagen eindelijk klaar met het eerste gedeelte van de achterwand. En kon ik gaan beginnen met het kitten van al het pur schuim... Lekker vies werkje. Dat heeft me een week geduurd, aangezien ik steeds weer kleine plekjes over hield. Op de kit doe je dan droge kokos peat. Dat maakt het mooi. Na een weekje met dat geklieder met kit, was ik daar ook eindelijk klaar mee!
IMG_6997.JPG
Nu zie je ook meteen dat het echt wat aan het worden is!
Dan gaan we door naar de beplanting. Ik heb dezelfde plantjes gebruikt als de vorige keer. Wel heb ik er een monstera obliqua bij toegevoegd. Deze is zeer mooi, en hoort echt thuis in de bak! Ik ben nog van plan vele anderen plantjes er bij te kopen, aangezien de achterwand en de grond anders gewoon te leeg zijn.
IMG_7180.JPG
IMG_7182.JPG
IMG_7181.JPG
Hier is dan de bak ingericht. Ik vind de bak echt enorm goed gelukt, en mijn diacamma kolonie zal hier enorm blij mee zijn! Ze kunnen lekker klimmen, en daar houden ze van!

Dit was het voor vandaag, bedankt dat je de tijd neemt om mijn blog te lezen!
De volgende keer ga ik weer meer over de kolonie zelf vertellen. En er zullen meer foto's volgen van deze soort.
Hier mogen de vragen en opmerkingen viewtopic.php?f=31&t=10631
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Messor barbarus
Camponotus foreli
Camponotus albosparsus
Camponotus dolendus
Tapinoma sp
Tetramorium caespitum
Diacamma rugosum
Pheidole yeensis
AntLove4Ever
Junior lid
Berichten: 82
Lid geworden op: 02 november 2017
Reputation: 0
Locatie: Kampenhout (Vlaams-Brabant)
Geslacht:
Leeftijd: 10

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor AntLove4Ever » 12 nov 2017, 19:51

Echt fantastisch!!!
Als ik ooit een groot aquarium krijg...
Groetjes,
Daan
Keep up the good work and have pet Ants :D
Don't care about money... Just about Ants!
hoed
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 november 2017
Reputation: 0
Geslacht:

Re: diacamma rugosum (antlucky)

Berichtdoor hoed » 13 nov 2017, 12:51

Wat een geweldige vette bak.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast