Invasieve mieren

Vragen en info over gedrag, observaties, anatomie, enz. van mieren
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Floris
Teamlid
Berichten: 4779
Lid geworden op: 16 juli 2007
Locatie: Zwolle
Gender:
Leeftijd: 42
Contacteer:

Invasieve mieren

Bericht door Floris »

Enkele mierensoorten gedragen zich invasief in Nederland en dit probleem lijkt groter te worden. Notoire overlastgevers zijn de plaagmier, Argentijnse mier en de mediterrane draaigatjes en de vraag is of deze soorten geschikte ‘huisdieren’ zijn. Voor meer info zie deze nieuwsbrief van RAVON en deze Risicoscan exotische mieren door de Radboud Universiteit.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat mierenhouders in Nederland voor problemen hebben gezorgd qua ontsnapte of uitgezette invasievelingen, maar het kan natuurlijk zeker geen kwaad om altijd bewust te zijn van de potentiële risico’s die exotische mieren met zich mee brengen.

Afbeelding
🐜 Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden in de Introductie mierenhobby.
MorbidMike
Lid
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 juli 2009
Locatie: Leiden, Zuid-Holland
Gender:
Leeftijd: 35

Re: Invasieve mieren

Bericht door MorbidMike »

100% mee eens... er zijn bepaalde soorten die je gewoon niet zou moeten houden. Een andere plaagsoort die interessant genoeg niet op de EU lijst verboden huisdieren staat maar wel gemakkelijk en goedkoop te vinden is is Pheidole megacephala... die staat niet voor niets op de lijst "worst invasive species".

Persoonlijk vind ik dat je exotische soorten altijd en alleen maar met mechanische uitbraakpreventie zou mogen houden. Talk en fluon zijn uitstekend maar een ongeluk zit in een klein hoekje, en je wilt niet thuis komen van werk en erachter komen dat de helft van je polygyne Pheidole megacephala kolonie nu in je muur zit. Een goed passend deksel + 100% uitbraakveilige bak is de enige manier om te garanderen dat je geen uitbraak zult hebben. En exotische soorten mag je in mijn mening niet houden als je niet kan garanderen dat er geen uitbraak zal zijn.
Plaats reactie