hulp nodig met de setup

Onderwerpen die niet behoren tot de categorieën hierboven
Plaats reactie
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

Ik ben al een tijdje met de gedachte aan het spelen om mijn aquarium van de zolder te halen en deze te gaan gebruiken voor mijn Myrmica rubra kolonie en mijn Themnathorax sp. kolonie.

Nu heb ik al zand en leem voor in m'n aquarium. Maar nu wil ik uiteraard wel een mooi ingericht aquarium hebben, dus er moeten uiteraard wel (levende) planten in en ik wil er ook "opruimers" in doen, zodat ik er niet teveel omkijken naar heb. Met opruimers bedoel ik pissebedden, springstaartjes, wormen, e.d.

Maar aangezien ik hier geen ervaring mee heb, wil ik me graag richten tot de mensen die ook al zo'n aquarium hebben of hebben gehad.

Het aquarium die ik wil gebruiken is 1.50 lang, 40 cm diep en 55 cm hoog. Ik zit dan al gelijk met het probleem dat ik de mieren niet in winterslaap kan laten gaan, want het aquarium komt in de woonkamer te staan. En verslepen zal moeilijk gaan, zonder de kans te lopen dat ik de mieren levend begraaf.
Kan ik dan toch beter kiezen voor mijn Pheidole pallidula kolonie? Of nog beter, kan ik hier beter een exoot in doen die geen winterslaap nodig heeft? Ik zit dan te denken aan een Camponotus nicobarensis kolonie. Of wat is nog meer een makkelijke exoot om mee te beginnen en die erg leuk is om te houden?

Daarnaast heb ik hier en daar wel eens gelezen dat men eerst een laag kiezels op de bodem legt om het vocht op te vangen. Is dit echt nodig? Wat raden jullie aan? En moet er dan ook meer dingen in waar ik nog niet heb gedacht? Ik las in de blog van Wardvander dat hij koolstof gebruikte om schimmels e.d. te voorkomen. Is dit noodzakelijk?

En ik wil mn aquarium wel natuurgetrouw inrichten. Dus afhangend van de kolonie die ik er in doe, wil ik ook planten er in doen, die passen bij de mierensoort en de biotoop waar ze thuis horen. Nu ben ik niet iemand met groene vingers, dus heb geen flauw idee wat voor planten ik er in kan doen. Iemand suggesties?

Hoe doen jullie de bevochtiging van zo'n aquarium? En hoe vaak?

In mijn aquarium heb ik destijds twee warmtelampen laten monteren. Is dit genoeg? Of zal ik ook nog een warmetmat moeten gebruiken voor onder de bak?

Een heleboel vragen, maar ik wil het graag in een keer goed doen. Het gaat per slot om levende wezentjes. Ik hoop op massale reacties, zodat ik uiteindelijk een mooie riparium kan maken. Uiteraard zal ik hier dan een blog van bijhouden.
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Gebruikersavatar
Paarsemier
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 27 juni 2017
Gender:
Leeftijd: 21

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Paarsemier »

Check eens het kanaal van nordic ants. Hij heeft iets vergelijkbaars gemaakt, er leuk en leerzaam om naar te kijken.

1x Messor barbarus
2x Lasius niger
1x Temnothorax sp.
Gebruikersavatar
MiereManneke
Lid
Berichten: 508
Lid geworden op: 03 juli 2017
Locatie: Zuidlaren, Drenthe
Gender:
Leeftijd: 19

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door MiereManneke »

Ik heb laatst een aquarium gebruikt voor mijn miljoenpoten en wandelende takken. Het probleem wat ik nu heb is dat een aquarium redelijk afgesloten is aan de bovenkant. Niet luchtdicht, maar redelijk dicht. Het probleem wat ik nu heb is dat er een temperatuurverschil ontstaat, en de ramen nu van de binnenkant beslaan. Dit lost ik dan op door de kleinere deksels, die in de grote deksel zitten, eventjes eraf te halen. Dus als er een deksel bijzit, zou ik deze niet gebruiken.
Ook is het misschien wel mooi om een achterwand te maken. Hier heeft mieren4life wel een keertje een mooi bericht/tutorial/bouwverslag over gemaakt.
Wat ik sowieso mooi vindt qua planten in terraria zijn varens. Verder zou ik de site van https://www.araflora.nl/index.php?_rout ... iumplanten bekijken. Deze geeft veel info over terrariumplanten en je kunt ze er ook kopen.
Ik heb niet heel veel verstand van Pheidole, maar volgens mij kunnen ze best snel ontsnappen, en een aquarium is best moeilijk goed escapeproof te maken (rechte hoeken, groot, enz.)
GGA-GAA-UGG-GAG-UUA-GAU-AUA-GGU
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

@ Mieremanneke:
Om een beter beeld te geven van mijn aquarium, zal ik er een paar foto´s bij doen.
Er zit namelijk wel een deksel op, omdat er nog een tl bak bij zit. Daarnaast heb ik er twee warmtelampen in laten monteren. Ik weet niet of ik die ga gebruiken, of dat ik toch aan de onderkant een warmtekabel laat lopen. Heeft iemand een suggestie hiervoor?

Een achterwand is zeker wel mooi. Zoals je op de foto's wel kan zien, heb ik er een kale muur achter zitten. Ook lopen er kabels achterlangs. Dat is natuurlijk niet mooi. Dus daar ga ik zeker even naar kijken.

Bedankt voor de link naar die site met terrariumplanten. Daar ga ik zeker gebruik van maken. Er zitten daar prachtige planten tussen.

@Paarsemier:
Deze video heeft me juist gemotiveerd om ook zo'n aquarium te willen maken. Ook de setups van Arnhem1 en Wardvander hebben mee gespeeld in mijn keuze dit te willen doen.

Ik zou graag nog wel wat hulp/advies willen hebben voor de grond die ik moet gebruiken. Ik heb nu zand en leemzan, maar denk dat ik toch beter humus kan gebruiken. Of kan ik het beter gaan mixen? Of in laagjes doen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Arnhem1
Berichten: 100
Lid geworden op: 07 april 2018
Gender:

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Arnhem1 »

Ik heb leem, brekerzand en cocopeat gemixed. Dat is het grootste gedeelte. Dan heb ik van alledrie de soorten nog kleine mixjes gemaakt. Dus zand leem/ leem coco enz enz...dat is verdeeld aangebracht. Als laatste een strook met alleen leem. Maar daar doen ze helemaal niks mee.
Ze hebben dus de keuze en als ik naar de aantal majors kijk ten opzichte van het begin...gaan ze lekker in de grond.

De site is erg goed, makkelijk zoeken en veel info. Alleen erg duur en verzenden ook niet misselijk(12,50)
Je kan daar dus prima uitzoeken en dan zelf op pad gaan. Een lokaal tuincentrum of evt de intratuin hebben vaak deze plantjes. Evt bij je bloemist vragen, kunnen altijd iets meenemen van de veiling voor je.
Ik sproei mijn bak gewoon, spuit van de action, standje nevel. Daarnaast injecteer ik water via een spuit. Ik prik op een aantal plekken met een sateprikker om de vochtigheid te controleren. Is goed te zien als het vochtig zat is, dan is de prikker direct vochtig en beplakt met zand/grond. Als het minder word spuit ik op een aantal plekken water erbij.
Achterwand is natuurlijk super, maar hoe ga je die mierproof maken? Kom je denk ik bijna op epoxy uit?
Ik gebruik dat veel voor mijn andere terraria, is te mengen met zand of kleurstof en word keihard.
Zou het mijn bak zijn...
Zou ik een andere bak erin zetten of een paar plaatjes erin verlijmen. Vanaf de achterkant naar voren en langs de voorruit. Zodat je de zij en voorkant een grachtje hebt. Dan heb je vanaf de aansluiting op je achterwand alleen nog een deel waar ze evt kunnen ontsnappen. Lijkt me makkelijker dan heel je bak te moeten beveiligen. Ik gebruik geen uitbraakgoedje, maar schijnt dat er weinig is wat tegen vocht kan. Jouw bak is gesloten..verwacht dus condens.
Ben wel benieuwd wat je er van gaat brouwen...mooie bak om aan de slag mee te gaan. Door het formaat heel veel leuks mee te doen. Verras ons!!
Proud Owner of Pheidole Island
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

Dat is een goede tip wat betreft de plantjes. Ik vond het ook wel aan de prijzige kant, maar ben er helemaal niet in thuis. Ik zal eens bij de intratuin kijken wat daar de kosten zijn van deze planten, een prijsvergelijking doen.

Ik zat er ook aan te denken om een bloemenspuit te gaan gebruiken voor het bevochtigen van de bak. Met de nevelstand is het wel makkelijk en dan verzuipen er ook geen mieren.

Wat betreft de achterwand ben ik er nog niet helemaal uit hoe ik dit wil gaan doen. Misschien dat ik ook voor een simpele oplossing ga, namelijk een mooie plaat op de achterwand plakken, maar daar ga ik me nog even in verdiepen. Aangezien ik geen gracht heb, kunnen de mieren makkelijker ontsnappen tegen de achterwand aan als ik deze ga bekleden met allemaal tierlantijntjes.

Ik ga nog wel een zak met humus halen voor in m'n bak. Dat is natuurlijk goed voor de planten, want daar zitten meer voedingsstoffen in dan alleen in zand. Ik zal dan het zand, leem en humus goed gaan mixen en in de bak doen.
Welke verhouding kan ik dan het beste aanhouden? Heeft iemand daar wat tips over?

Wat betreft de deksel... Als er idd condens gaat ontstaan zal ik de deksel wel gaan verwijderen. Maar ik hoop dat het niet nodig is, want ik heb daar zowel m'n warmtelampen in gemonteerd en een tl bak. Dat laatste zal denk ik goed zijn voor de planten.

Ik ben er toch wel over uit dat ik een soort in deze bak wil doen die niet hoeft te overwinteren. Nu hoor ik dat de zuid-europese soorten niet echt hoeven te overwinteren, maar zou hier graag een bevestiging in willen krijgen. Iemand die hier iets over kan zeggen?

Dus eigenlijk wil ik toch voor een exoot gaan. Het liefst een wat grotere mier, die lekker actief is. De kolonie mag best groot worden, maar moet te handhaven zijn in mijn aquarium. Heeft iemand een suggestie hiervoor?
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

Nou, de kogel is door de kerk. Ik ben nog eens verder gaan zoeken naar filmpjes op YouTube en ben er nu over uit hoe ik het aan wil gaan pakken met mijn aquarium.

Op de bodem ga ik een laag kiezelstenen doen. Dit gaat dienen als een waterreservoir. Hierover heen ga ik dan een stuk worteldoek doen, zodat de bodem voor de rest vrij is van grond e.d. Op het worteldoek ga ik dan houtskool leggen met houtsnippers. Dit blijkt erg goed te zijn voor de plantengroei en ook voorkomt dit schimmelvorming.
Daar bovenop ga ik dan de grond doen. Hier wil ik gewoon potgrond voor gebruiken. Ook zal ik daar humus bij doen. Dit ga ik dan goed mixen, zodat het lekker luchtig is. Is goed voor de plantengroei.
Dan zal ik het aquarium gaan vullen met planten, een boomstronk en mos. Op de open plekken zal ik zand strooien, zodat je de mieren wel goed kan zien.

Ik ben nog aan het kijken welke planten en mossen ik wil gaan gebruiken. Ik zal van de site https://www.araflora.nl/index.php?_rout ... iumplanten eens de namen opschrijven van de planten en mossen en dan in intratuin kijken wat ze daarvan hebben. En ik ben nog op zoek naar een boomstronk die al een beetje vergaan is, zodat de mieren daar eventueel in kunnen nestelen en graven. Die zal ik uit de natuur moeten halen.

Zoals eerder aangegeven wil voor de bevochtiging een plantenspuit gebruiken. Ook zal ik een warmtekabel aan de onderkant van mijn aquarium aanbrengen voor de zekerheid, mocht de warmtelampen niet afdoende zijn. Voor bij de warmtekabel heb ik een thermostaat tot mijn beschikking zodat het nest niet oververhit raakt.

Afhangend van de miersoort die ik wil gaan laten wonen in deze bak, zal ik als anti-uitbraak talkpoeder en alcohol gebruiken. En ik zit er aan te denken om ook parafine olie als tweede laag te gebruiken. Volgens mij is de setup zo compleet.

Alleen rest nog de mierensoort die ik er in ga doen. Ik wil er dus een zuid-europese soort in doen of een exoot. Ik twijfel nog, omdat ik graag uitsluitsel wil hebben over of de zuid-europese soorten ook op 20 graden mogen blijven staan in de winter. Kan iemand mij hier iets zinnigs over zeggen of heeft iemand hier ervaring mee? Messor barbarus valt al eigenlijk meteen af, omdat die graag een droog gedeelte van het nest wil hebben. Dit gaat mij niet lukken als ik ook planten in mn bak heb staan. Maar zou een Camponotus sp. wel kunnen? Ik heb een kolonie Camponotus barbaricus. Zou dit dan een optie zijn?

Maar het zou ook wel tof zijn om een exoot te nemen die gewoon geen winterslaap heeft. Maar wat is een leuke exoot die makkelijk te houden is en die tegen een beetje vocht kan? Ik hoor graag jullie suggesties!!!
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Gebruikersavatar
MiereManneke
Lid
Berichten: 508
Lid geworden op: 03 juli 2017
Locatie: Zuidlaren, Drenthe
Gender:
Leeftijd: 19

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door MiereManneke »

Ik zou ook nog een laag actieve kool in de bodem doen. Is ook goed voor filteren. Volgens mij kun je dit in grote dierenwinkels wel halen.
GGA-GAA-UGG-GAG-UUA-GAU-AUA-GGU
Arnhem1
Berichten: 100
Lid geworden op: 07 april 2018
Gender:

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Arnhem1 »

Pheidole palidulla zou geen slaap nodig hebben en toch bij lagere temp prima te houden zijn.
Dat is me verteld en heb ik gelezen.
Ze zijn alleen wel klein, maar wel weer groot in aantal.
Mos...uhm...uit het bos halen. Mag niet, maar goed.
En met een beetje zoeken haal je een mooi stuk hout inc mos uit het bos.
Proud Owner of Pheidole Island
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

De spullen en de planten heb ik in huis gehaald. Ik wilde vandaag alles klaar gaan maken, zodat de planten al wat wortel kunnen schieten, maar toen bedacht ik me ineens dat er nog een warmtekabel onder moet. Deze is inmiddels al in bestelling. Die komt dinsdag binnen.

Maar aangezien ik dus gekozen heb om eerst kiezels, dan worteldoek en houtskool te doen, vroeg ik me af of het wel zin heeft om er een warmtekabel op te doen. Want gaat de warmte dan wel de grond bereiken? Iemand hier ervaring mee?

Toch ben ik nog steeds niet zeker van welke mieren ik er in ga doen.... De Pheidole pallidula is een goede optie, maar ben toch wel huiverig voor de ontsnapping van deze kleine miersoort.
En daarbij komt dat ik het toch wel leuk vind om een grotere miersoort erin te doen, maar heb echt geen flauw idee welke dat dan moet zijn....
Ik wil er best nog wat geld er tegen aan gooien en er een exoot in doen, maar dat moet dan wel een makkelijke soort zijn, die ook nog eens een beetje groot zijn. Please mensen, graag suggesties!!!!
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Gebruikersavatar
MiereManneke
Lid
Berichten: 508
Lid geworden op: 03 juli 2017
Locatie: Zuidlaren, Drenthe
Gender:
Leeftijd: 19

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door MiereManneke »

Een camponotus misschien? Er zijn soorten die redelijk makkelijk te houden zijn, groot zijn, en geen winterslaap hebben. Het probleen kan dan wel zijn dat ze s'nachts jagen. Zoals C. nicobarensis en C. japonicus
GGA-GAA-UGG-GAG-UUA-GAU-AUA-GGU
Metallucifer
Lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 maart 2018
Locatie: Buitenpost
Gender:
Leeftijd: 46

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Metallucifer »

De bak is dan eindelijk klaar.... Wat vinden jullie ervan?
Ik ben zelf erg tevreden. Ik ga er straks de Pheidole pallidula indoen. Wacht nog even tot de planten wortel hebben geschoten.

Waar kan ik tropische pissebedden, springstaartjes en andere opruimers kopen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Metallucifer op 15 jun 2018, 14:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Lasius niger (1q 10w)
Pheidole pallidula (1q 500w)
Messor barbarus (red head) (1q 18w)
Themnothorax sp. (1q 50w)
Myrmica rubra (3q 250w)
Camponotus barbaricus (1q 5w)
Arnhem1
Berichten: 100
Lid geworden op: 07 april 2018
Gender:

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door Arnhem1 »

Een beetje dierenwinkel kan die per bakje voor je bestellen. Terramania.nl verzend ook...prima bakjes daar.

Zie nu je fotos pas....super!!!!
Mijn kolonie doet het prima in een vrije setup.
Zag gisteren dat ze voor het eerst aan het verbouwen zijn geslagen. Grote bult zand verzet...druktemakers.
Het is zo gaaf om ze buiten te zien....onverstoorbaar ook te bekijken op deze manier.
Proud Owner of Pheidole Island
wardvander
Lid
Berichten: 382
Lid geworden op: 10 december 2017
Gender:
Leeftijd: 31

Re: hulp nodig met de setup

Bericht door wardvander »

Echt leuk gedaan! Tropische pissebedden en springstaartjes vind je heel gemakkelijk online. Bijna elke reprielenwinkel zou deze ook wel kunnen bestellen. Maar je hebt ook gespecialiseerde webshops hiervoor.
-Lasius niger
-Temnothorax nylandri
-Crematogaster scutellaris
-Messor barbarus
-Pheidole noda
-Myrmica rubra
-Solenopsis fugax
-Polyrhachis dives
Andere ongewervelden
Plaats reactie