Pagina 1 van 1

Profielwerkstuk Mieren (Onderzoek Lasius Niger)

Geplaatst: 21 okt 2018, 16:58
door mierenguy139565
Geachte mierenliefhebbers,

Wij zijn twee leerlingen uit 6 vwo, en doen ons profielwerkstuk over het gedrag mieren. Hiervoor gebruiken wij de Lasius Niger.

Onze onderzoeksvraag luidt: Wat voor invloed hebben verschillende omstandigheden op het gedrag van mieren?

Wij zijn zelf een kolonie gestart, en willen hiermee testjes doen om deze vraag te kunnen beantwoorden. Onze kolonie is nog erg klein, en verblijft momenteel nog in een reageerbuis (met werksters en eitjes). Wel hebben we al een verblijf, waar het reageerbuisje al in ligt.

Wij weten echter niet zo goed wat we zouden kunnen onderzoeken, hoe en of het überhaupt gaat werken. Wij dachten zelf aan licht, temperatuur, (misschien geur?). We hebben ook dingen aangeschaft om dit evt mee te kunnen doen (bakje met 8 openingen met buisjes). Wij vroegen ons af of er mensen zijn die ons een beetje op weg kunnen helpen.

Wat zouden we kunnen testen?
Hoe kunnen we dat het beste doen?
Verder zijn andere tips of informatie is altijd welkom!

Wij hopen graag snel reacties te zien, zou heel erg fijn zijn! :D

Re: Profielwerkstuk Mieren (Onderzoek Lasius Niger)

Geplaatst: 21 okt 2018, 23:38
door MiereManneke
Ik denk dat er wel wat interessants te doen is met feromonen. Dit kan echter duur en/of moeilijk zijn.

https://antark.net/ant-life/ant-communi ... heromones/

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4715007913


Re: Profielwerkstuk Mieren Onderzoek Lasius Niger

Geplaatst: 25 apr 2019, 08:07
door hollyghost
bennieCek schreef:Ik ben nog steeds bezig met mijn Profielwerkstuk, alleen ik heb een vraag en ik kan het antwoord nergens op het internet vinden.
Is het mogelijk dat 2 of meer verschillende soorten mieren 1 kolonie kunnen vormen?
alvast bedankt
Je kan alvast parasitaire koninginen hebben. Deze infiltreren het nest van een andere soort, doden eventueel de huidige koningin en laten de werksters van de andere soort dan voor hun eigen broed (dat een andere miersoort is) zorgen. Je hebt dan tijdelijk een kolonie die bestaat uit 2 soorten. Het is ook mogelijk dat een kolonie broed steelt van een andere soort, deze groeien dan op in de kolonie en werken hierin mee. Zo krijg je ook 2 soorten in 1 kolonie.
2 verschillende soorten die samen een kolonie vormen (dus 2 gynes van 2 verschillende soorten) heb ik geen weet van. Sommige soorten "tolereren" wel elkaars aanwezigheid maar vormen aparte kolonies.
Het kan natuurlijk wel zijn dat dit bestaat maar dan zal het zeer zeldzaam zijn. Na snel even zoeken heb ik er ook niets over gevonden. Enkel dit:
https://www.quora.com/Can-multiple-spec ... e-together
https://www.scientificamerican.com/arti ... ed-coloni/