Camponotus cruentatus (DF)

Alle Camponotus kolonies van de leden
Plaats reactie
DF
Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 11 mei 2017
Gender:
Leeftijd: 24

Camponotus cruentatus (DF)

Bericht door DF »

> > >Voor vragen en opmerkingen over deze blog < < <

Dag geliefde mede-mierenliefhebbers,

Ik ben Daan en heb me voorgenomen om over de prachtige soort Camponotus cruentatus een blog op te stellen en bij te houden. Aangezien deze kolonie in de opstartfase zit, zal deze blog in het begin niet veel aangevuld worden. Op den duur zou ik graag een vergelijkbaar nest creëren zoals Cheezix dat gedaan heeft voor zijn Camponotus cruentatus kolonie.

Op 27 mei 2020 heb ik van Mierenspecialist een Camponotus cruentatus kolonie met 1 werkster ontvangen. Ze arriveerde in het bekende potje van Mierenspecialist met een dotje licht vochtig wc-papier als bodem en een deksel met kleine gaatjes. Tot de kolonie behoorde naast die ene werkster natuurlijk de koningin (wat zijn dat toch machtige beesten), één (1) cocon en een aantal eitjes (ca. 5). Ik vermoed dat tijdens het transport een aantal larven zijn opgegeten, maar ik was desalniettemin enthousiast over het levend en met broed arriveren van deze kolonie.

Ik heb het potje van Mierenspecialist met de kolonie voorzichtig opengemaakt en in een arena (L, 19x12x9 cm) van Mierenboerderij gestopt met schelpenzand als bodem. Hierin heb ik zelfgemaakt suikerwater (Glucose in verhouding van 1/3 met water) en honingdauwsurrogaat volgens het recept van Mika aan toegevoegd. Voor de eiwitten maakte ik gebruik van fruitvliegjes, die helaas niet werden aangenomen. Gekookte in het wild gevangen vliegen/muggen deden het wel erg goed. Ik vermoed dat de gekookte structuur aantrekkelijker is dan een bevroren structuur. Omdat ik geen trek had om buiten achter vliegen aan te rennen, heb ik in overleg met Mierenspecialist besloten om bromvliegen te voeren die net uit de pop zijn gekomen. Mierenspecialist levert bromvliegpoppen in een reageerbuis, die mijtvrij gekweekt worden. Ik zonderde 1 pop af van de rest en warmde deze op middels een warmtematje. In 1 dag had ik dan mijtvrij levend voedsel. Ik voerde deze bromvliegen vers, maar niet levend, omdat deze soort (in elk geval in het begin) zeer schrikkerig is. Bromvliegen worden echt goed aangenomen!!
Ook het suikerwater werd goed aangenomen. Vooral de koningin zag ik er regelmatig van drinken. Die kwam heel stoer uit het nest om wat te drinken en sindsdien is ze behoorlijk fysogastrisch, evenals de werkster.

Op 12 juni 2020 is mijn eerste werkster geboren. Deze kwam (eindelijk) uit haar pop, die al vanaf het ontvangen van de kolonie aanwezig was. Ik vond dat ik hier best lang op moest wachten, maar misschien was ze vlak voor verzending van het larve-stadium overgegaan naar het pop-stadium. Ook merk ik dat er veel nieuwe eieren zijn gelegd en ik was getuige van het leggen van één (1) ervan. Gaaf hoe dat gaat trouwens. De koningin legde een ei, die vervolgens werd opgepakt door de de werkster. Die bood het ei aan de koningin aan die het overpakte en vervolgens op de stapel met vers gelegde eieren legde. Leuk om te zien!
De eieren die aanwezig waren vanaf het begin zijn overgegaan naar het larve-stadium en alles lijkt goed te gaan.

Op 19 juni zag ik dat ik inmiddels 2 poppen heb en een aantal larven. Op de een of andere manier lijkt het wel alsof sommige larven voorrang krijgen om uit te groeien en dat anderen wat kleiner worden gehouden. Ook lijkt het alsof sommige larven weer opgegeten worden, maar dat zou ik niet kunnen zeggen. Ik heb het vermoeden dat er heel veel eieren worden gelegd, maar enkelen daarvan ook weer op worden gegeten. Vreemd... Toch vind ik dit niet erg, omdat ik alsnog verschillende stadia houd in het broed en de groei er goed in zit. Als het zo doorgaat verwacht ik aan het einde van dit jaar toch wel zeker op 5-10 werksters te zitten. Niet slecht denk ik.

In onderstaande afbeelding is mijn huidige opstelling te zien. Hoewel het streeftraject van de temperatuur 21-28 graden is, verbaast het me dat de werksters het broed zo dichtbij de warmtekabel leggen. Die is toch zeker 35 graden, als het niet meer is. Ze liggen niet altijd op die plek, maar vaak wel. Overigens trek ik de warmtekabel 's avonds uit het stopcontact om de temperatuurverschillen tussen overdag en de nacht na te bootsen. De warmtekabel licht op het uiterste puntje van de arena, zodat er een gradiënt van warm en droog naar kouder en nat ontstaat. Vaak is de koningin op het koudere en vochtige gedeelte te vinden (ca. 24 graden) en de werksters met het broed op het warmste plekje wat er te vinden is. De werksters hebben zelfs een deel van het zand weggegraven om nog dichter op de kabel te kunnen zitten. Persoonlijk lijkt mij dit toch wel erg warm, maar ze lijken zich er zeer comfortabel onder te voelen.
De gehele opstelling heb ik onder een donkere handdoek liggen, om het licht buiten het nest te houden. Af en toe spiek ik hier is voorzichtig onder. Hier hebben ze schijnbaar geen last van. Ik draag hierbij zorg voor het voorkomen van trillingen en (direct) licht. In het reageerbuis zelf kijk ik nooit. Deze laat ik ten alle tijde met rust.

Een opmerking bij de foto: Op deze foto is de huidige situatie van de kolonie te zien. Het warmtematje die te zien is, staat uitgeschakeld. Enkel de warmtekabel produceert warmte. Het donkere vlak is een stukje aluminiumfolie. Hier biedt ik de bromvliegen op aan.
WhatsApp Image 2020-06-23 at 16.15.40.jpeg
Ik hoop deze blog vrij regelmatig bij te houden, maar zal jullie niet vermoeien met minor gebeurtenissen. Ik zal het een en ander opsparen en dan weer is een post plaatsen. Zodra ik ga werken aan mijn formicarium zal ik vaker posten, maar eerst deze kolonie naar ca. 50 werksters zien te krijgen.

Groetjes,

Daan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ga tot de mier, gij luiaard! Zie haar wegen en word wijs! Spreuken 6:6

Momenteel
1x Camponotus cruentatus (1Q + 20w) Blog
1x Pheidole pallidula (1Q + 8-10w)

Ervaring
1x Messor barbarus (1Q + ca. 1000w)
DF
Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 11 mei 2017
Gender:
Leeftijd: 24

Re: Camponotus cruentatus (DF)

Bericht door DF »

Dag beste mede-mierenliefhebbers,

Vandaag zal ik jullie weer is op de hoogte stellen van mijn mierenkolonie. Volgens verschillende sites is de verwachte groei van deze prachtige soort 1-5 werksters in het eerste jaar. Bij een goede verzorging (rust, donker en voldoende goede voeding) blijkt deze soort echter explosief te kunnen groeien. Momenteel heb ik een twintigtal werksters en een vracht broed waar je u tegen zegt. Wat een leuke hobby blijft dit zeg!

Wat voer ik mijn mieren?
- Biologische bloemenhoning
- Dikke vette bromvliegen. Worden ook bevroren goed aangenomen is mijn ervaring.

Dit voedsel in combinatie met continue afdekking en af en toe heel voorzichtig kijken heeft bij mij geresulteerd in een behoorlijk mooie kolonie in slechts een half jaar, geweldig!
Er zijn momenteel nog geen Majors aanwezig, maar de werksters worden wel steeds groter. Helemaal als ze fysogastrisch zijn na het oppeuzelen van een bromvlieg of het drinken van honing. Prachtige beestjes.
Ook wel leuk om te vermelden, er is nog een enkele mier dood gegaan. Erg blij mee.

Met de koningin gaat het goed. Zoals op de foto te zien is, is er veel broed. Ze wordt ook goed verzorgd door de werksters en schuwt zich niet om af toe het nest te verlaten en zelf bromvliegen te pakken.
7ECE01BE-39FC-414D-A5D3-976475A1D420.jpeg
Ik houd jullie op de hoogte! Helemaal als ik voor deze kolonie een formicarium ga bouwen. Nu al zin in! Ik geniet nog even verder en stay tuned!

Tot de volgende update!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ga tot de mier, gij luiaard! Zie haar wegen en word wijs! Spreuken 6:6

Momenteel
1x Camponotus cruentatus (1Q + 20w) Blog
1x Pheidole pallidula (1Q + 8-10w)

Ervaring
1x Messor barbarus (1Q + ca. 1000w)
Plaats reactie