Pagina 1 van 1

Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 15 sep 2015, 12:39
door JW
Kun je een kolonie in reageerbuis op een warmtematje leggen? Of moet er iets tussen? Ik neem aan dat er dan in ieder geval geen aluminium om het buisje moet zitten? Maar hoe houd je ze dan donker en warm? Iemand tips? Bij voorbaat dank.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 15 sep 2015, 16:13
door immanuel
pvc (electra)buisje om het reageerbuisje heen?

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 15 sep 2015, 17:11
door Westdijk
Je kan ook overwegen om slechts een (klein) deel van de reageerbuis op het warmtematje te leggen. Mocht het te warm worden dan kunnen de mieren met het broed naar het koelere gedeelte van de reageerbuis verhuizen. Het lijkt mij een kwestie van uitproberen en in de gaten houden.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 15 sep 2015, 17:16
door Silence
Een warmtemat wordt soms wel erg heet... als het hele buisje er op ligt en de mieren hebben geen kans om er aan te ontsnappen kunnen er nare dingen gebeuren. Het wordt ook afgeraden om het gedeelte dat water bevat te verwarmen.

In principe is voor reageerbuisjes een warmtekabel handiger omdat je die over een gedeelte van je buisje heen kan leggen (of er onder).

Met een warmtemat zou ik erg uitkijken. Mocht je een buitenwereld hebben verbonden met een slangetje of zo zou ik die en een klein gedeelte van het buisje er op zetten. Dan kunnen ze het zelf uitzoeken.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 16 sep 2015, 07:29
door JW
Ik heb inderdaad een buitenverblijf verbonden aan het reageerbuisje. Misschien een idee om die met nog een, niet verwarmde reageerbuis, te verbinden en ze zelf laten beslissen waar ze hun broed neerleggen?

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 16 sep 2015, 09:47
door Sneeuwuil
Je kunt het buisje in een doek wikkelen en deze gedeeltelijk op de warmtemat leggen.
Wel is het wat laat in het jaar om nog te verwarmen. Ik zou ze nu juist koeler houden.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 17 sep 2015, 07:31
door JW
Messor B houdt winterslaap vanaf november. Dat wil ik ook gaan aanhouden.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 23 mei 2016, 22:05
door Loesje
Ik heb net een beginnende kolonie ontvangen en heb gelezen dat een kolonie sneller groeit als het nest in de periode maart t/m november gedeeltelijk verwarmd word. Nou heeft het nest in het reageerbuisje maar 1 cm de ruimte bij mij dus verplaatsen kunnen ze niet zomaar. Ik heb het reageerbuisje wel op een houten houder liggen, kan ik in dit geval wel een warmtemat gebruiken en is dat ook al wel goed voor een beginnende kolonie?

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 23 mei 2016, 22:11
door pjpj001
Dit hangt vooral ook van het soort mieren af. Ik neem aan dat het om Lasius niger gaat en zover ik weet halen die niet echt veel voordeel uit een warmtematje, misschien dat het broed zich een klein beetje sneller ontwikkeld, maar dat betwijfel ik zelfs. Je kan er in mijn ogen meer fout dan juist mee doen nu.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 23 mei 2016, 22:27
door Manimaner
Het broed zal zich zeker sneller ontwikkelen, maar dat heeft weinig zin. Ze ontwikkelen zich met de juiste verzorging zo al snel genoeg en er zitten zoals pjpj001 al zegt inderdaad ook risico's aan vast. Zeker als ze geen plaats hebben die koeler is om naartoe te gaan dan zou ik het niet doen. Daarbij heb je dan ook weer iets nodig om de tempetaruur te controleren en te reguleren. Dat allemaal samen leid ertoe dat dit het inderdaad niet waard is.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 00:36
door RJ
En hoe zit het dan met een Mesoor kolonie? Ik zal er deze week 1 ontvangen, maar als je dan aan de ene kant van de buitenwereld een nestbuistje met water reservoir legt en aan de andere kant een verduistert buistje zonder water reservoir kan het dan wel helpen?

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 00:50
door Manimaner
De Messor kolonie die je krijgt kun je wel verwarmen. Zorg ervoor dat je wel maar een deel van het buisje verwarmd en dat je het waterreservoir niet verwarmd. Daarbij zou ik ervoor zorgen dat je de temperatuur kunt controleren (thermometer) en reguleren. (dimmer) Als je dit niet doet dan word het warmtematje waarschijnlijk te heet. In de nacht zou ik het matje lager of uit zetten.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 00:57
door RJ
Dankjewel voor het antwoord, ik heb idd al een dimmer voor reguleren, alleen nog een thermometer, maar is een eventueel 2de buisje noet nodig?

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 01:08
door Manimaner
Dat is naar mijn ervaring niet nodig.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 08:34
door pjpj001
Als ik een Proefbuis verwarm zorg ik er voor dat ik minstens een andere Proefbuis onverwarmd in de buitenwereld plaats. Zo kunnen ze zelfs als de temperatuur veel te hoog word door een defect nog altijd verhuizen naar de onverwarmde Proefbuis. Ik doe dit graag voor de zekerheid, maar als je de temp goed onder controle hebt hoeft dat niet.

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 11:48
door Loesje
Dankjewel! Niet vervelen met een warmtemat bij de Lasius niger, check! Op sommige pagina's op internet en in een mierenhandleidingsboekje die ik bij mijn mieren kreeg stond er dat het juist goed voor elk miersoort is, ik vond het juist apart dat je het nest in de zomermaanden ook gedeeltelijk verwarmd. Blij dat ik het nagevraagd heb

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 11:58
door Floris
Loesje schreef:Dankjewel! Niet vervelen met een warmtemat bij de Lasius niger, check! Op sommige pagina's op internet en in een mierenhandleidingsboekje die ik bij mijn mieren kreeg stond er dat het juist goed voor elk miersoort is.
Bedenk bij dat soort adviezen wie er belang bij heeft als je een warmtematje aanschaft.
AntForum wil vooral dat mensen met plezier de mierenhobby beoefenen. :)

Re: Warmtemat en reageerbuis

Geplaatst: 24 mei 2016, 16:45
door Antsps
Kleine toevoeging :) ; als een warmtemat niet correct gebruikt wordt kan je hele kolonie binnen een aantal uur dood zijn.

Ik kan mij goed voorstellen dat met name beginnende mierhouders zonder ervaring een warmtemat gelijk op/onder het nest leggen en geen rekening houden met de resulterende temperatuur. Dat vind ik behoorlijk zonde van de kolonie én ook jammer voor de houder zelf, vandaar dat ik een warmtemat zou afraden bij soorten die het niet nodig hebben.