Jammer dat het forum mbt. het Bhaktar dieet gesloten is.
Dus plaats ik hier maar mijn reactie er op, als op-een-na
meest relevante locatie:
Agar heeft als voordeel boven gelatine dat je het goed kunt invriezen.
Bij ontdooien loopt dan niet al het water uit het netwerk na
beschadiging door gevormde ijskristallen.
Als je het voedsel niet invriest, maar enkel in de koelkast bewaart
kun je dus best het goedkopere gelatine gebruiken.
Let op: gelatine bindt per gram ongeveer slechts 50 ml. vloeistof,
terwijl agar veel zuiniger in gebruik is, met ongeveer 125 ml. per gram.
Is gelatine dus echt wel zoveel "duurder"?
(Tip: koop geen agar voor microbiologisch onderzoek! Veel te duur!
Keuken-kwaliteit uit de (bio)supermaqrkt is goed genoeg en veel goedkoper.)
Komt nog bij dat agar, eenmaal gestold rond de 40 graden, pas weer bij 80 graden begint te smelten.
In een warme buitenwereld, of deel van het nest dichtbij de verwarming zou gelatinevoedsel rond
40 graden al weer gaan uitzakken.
Gelatine vs agar
- MeneerAart
- Lid
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 11 september 2011
- Locatie: Delft
- Gender:
- Leeftijd: 45
Gelatine vs agar
mier (“antâ€) +‎ neuker (“fuckerâ€)
(pejorative, vulgar) a petty person who makes a pointless fuss about insignificant details or issues, a nitpicker
(pejorative, vulgar) a petty person who makes a pointless fuss about insignificant details or issues, a nitpicker
- Phantom
- Lid
- Berichten: 2377
- Lid geworden op: 23 augustus 2008
- Locatie: Groesbeek, Gelderland
- Gender:
- Leeftijd: 36
- Contacteer:
Re: Gelatine vs agar
Mijn ervaring met agar is zeer slecht, na invriezen en ontdooien werd de massa weer nagenoeg vloeibaar. Een flinke hoeveelheid agar is dus aan te raden. Bhatkar was sowieso alleen een succes bij grote mierenkolonies en soorten die zaden eten.
Bewaren in de koelkast zou ik niet doen, bacteriën kunnen prima groeien in dit milieu, zij het langzaam. Lange tijd bewaren zal dus resulteren in een beschimmelde brij.
Bewaren in de koelkast zou ik niet doen, bacteriën kunnen prima groeien in dit milieu, zij het langzaam. Lange tijd bewaren zal dus resulteren in een beschimmelde brij.