Pagina 1 van 1

Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 18 jun 2019, 12:06
door wous79
Hallo allemaal,

Al een tijd speel ik met het idee om te kijken of ik zelf een vorm van elektronische uitbraakbeveiliging kan maken. Het lijkt me een goed alternatief of 2e barriere vanwege het onderhoudsvrije karakter.
Mocht ik een poging wagen vroeg ik me af of er interesse in is om bevindingen te delen. Of misschien bestaat iets dergelijks al?
Misschien zijn er ook ethische bezwaren? Er zal immers toch getest moeten worden op verschillende omstandigheden...

Ik hoor het graag :)

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 18 jun 2019, 12:11
door Koejj90
Ik ben geïnteresseerd in de bevindingen, maar ik denk eigenlijk niet dat elektriciteit veel invloed zal hebben op mieren?

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 18 jun 2019, 12:35
door wous79
Nou, ik heb een elektrische vliegenmepper die het daar niet mee eens is ;)
Maar serieus, ik denk dat het grootste probleem wordt om het onder alle (luchtvochtigheid/temperatuur) omstandigheden betrouwbaar te maken, zonder ze direct te roosteren maar het ze wel te laten merken

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 23 jun 2019, 18:57
door Westdijk
wous79 schreef:Mocht ik een poging wagen vroeg ik me af of er interesse in is om bevindingen te delen.
Ik ben zeer geïnteresseerd in hoe je dit tot stand gaat brengen. Ik zou het graag willen toepassen in een terrarium met schuifdeuren om de mieren in de bak te houden als ik onderhoud pleeg. In mijn geval hoeft het dus ook niet 24/7 onder stroom te staan, maar ik ben benieuwd naar je vorderingen, ervaringen en natuurlijk foto's.

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 08 jul 2020, 15:05
door wous79
Hallo allemaal,

Het heeft even geduurd maar ik wilde toch eens een begin maken met uit te zoeken of elektronische uitbraakpreventie haalbaar is.

Om een beeld te krijgen heb ik een simpele proefopstelling gemaakt, waar ik enkele mieren uit de tuin wil blootstellen aan een stroompje.
Ik heb hiervoor een simpel printplaatje laten maken met 4 sporen aan de onderkant. In eerste instantie zal ik om en om een gelijkspanning zetten op de banen zodat als de mier hier overheen loopt hij contact maakt met 2 banen met een spanningsverschil. De print is met een lijmpistool op het bakje bevestigd.

Het doel is om de mieren een net voldoende stroompje te geven zodat ze niet de banen kunnen oversteken maar verkrampen en naar beneden vallen. De stroom moet genoeg zijn om ze niet te kunnen laten oversteken maar natuurlijk niet teveel om ze te beschadigen.


Vragen, opmerkingen en suggesties zijn zeer welkom!

Afbeelding

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 08 jul 2020, 21:01
door wous79
Voor de geïnteresseerden een filmpje van de voortgang :)


Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 09 jul 2020, 11:00
door GOforabetterfuture
Ze vallen dan wel naar beneden. Heeft dat niet te veel stress? En als de koningin dat zou doen en valt kan ze toch schade oplopen.

Re: Elektronische uitbraakpreventie

Geplaatst: 09 jul 2020, 14:24
door wous79
Geen idee :) Daarom hoop ik op veel input van leden hier.

Mocht het zo zijn dat het toch teveel stress oplevert, zijn er verschillende opties mogelijk. Het zou als 2e veiligheid kunnen dienen, als de randen van het bakje al onder de talk zit, zouden ze er in principe niet bij moeten kunnen.
Als het als enige uitbraakpreventie moet dienen kan je de hoogte aanpassen naar een paar centimeter, de val is dan niet zo groot. Je zou ook de geleidende banen binnen aan de zijkant kunnen maken om de val te beperken.
Mijn gevoel zegt dat het wel meevalt maar ik heb nog niks om dat te onderbouwen. Misschien wordt dit ook alleen geschikt voor soorten die minder gevoelig zijn voor stress.

Ik laat ze er in ieder geval nog maar een paar dagen inzitten om te kijken wat er gebeurt en kan daarna wat nauwkeuriger testen. Ik wil uiteindelijk er gewoon een nieuwe kolonie in huisvesten, de gynes zijn inmiddels al gevangen :)