Pagina 1 van 1

Rietsuiker

Geplaatst: 02 jul 2015, 12:31
door Lumeria
Hallo, ik ben Jeffrey, heb zojuist ook een topic gemaakt in het onderwerp Leden :) . Ik zit na een hoop geleerd te hebben van jullie nog met een belangrijke vraag. Ik lees van iedereen dat ze suikerwater gebruiken, echter vraag ik me af welke soort suiker jullie gebruiken, gezien de "normale" kristalsuiker best wel chemische rotzooi is? Rietsuiker lijkt me daarom ook een veel gezondere voeding voor de mieren. Heeft iemand hier ervaring mee en wellicht ook betere resultaten wanneer er andere suiker wordt gebruikt? Of maakt het voor de meeste mieren niet uit?

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 02 jul 2015, 12:40
door tempant
Ik heb al beide soorten suiker gebruikt. Laatst heb ik rietsuiker gebruikt. Ik merk niet veel verschil bij de mieren. Misschien moet ik een wat suikerwater van beide suikers maken en zien welk druppeltje de mieren verkiezen. Weet wel dat bij kleine kolonies je erg lang voort kan met suikerwater. Ik zou geen grotere hoeveelheden maken dan zeg een espressokopje aangezien er schimmels (ofzo) ontstaan in het suikerwater als je het lange tijd laat staan (in de koelkast).

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 02 jul 2015, 16:38
door Mika
Welkom op het forum.

Suiker chemische rotzooi? Verklaar je nader.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 02 jul 2015, 21:31
door GvG
Rietsuiker is sacharose, net zoals "gewone kristalsuiker". Het verschil is dat de eerste uit rietsuiker wordt gewonnen en de laatste uit meestal uit suikerbieten. Kristalsuiker is ook zuiverder dan rietsuiker. Je kan uit rietsuiker ook kristalsuiker winnen door het te zuiveren.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 01:06
door Lumeria
Oké, was er altijd van overtuigd dat kristalsuiker een stuk ongezonder is dan rietsuiker omdat die door een aantal extra processen zou gaan om het zo wit te krijgen. Ik denk dan inderdaad dat het voor de mieren niet veel uitmaakt. Bedankt voor de info! Heb misschien wat te snel conclusies getrokken. Dat kiezen tussen de twee tempant lijkt me een interessante test :)

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 08:34
door Kegge
Het is toeval maar ik gebruik rietsuiker en zou weer eens een nieuwe batch moeten aanmaken want ik gebruik mijn huidige voorraad al geruime tijd. Een voordeel van Rietsuikerwater is dat het donkere gekleurd is en dus makkelijker te zien dan bij kristalsuiker is hoeveel je gebruikt als je een stukje watten bedruppeld want het watje verkleurd!

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 12:46
door Lumeria
Oh inderdaad toevallig! Dat het beter zichtbaar is lijkt mij ook wel stukke handiger dan het doorzichtige kristalsuikerwater. Zou je mij de verhoudingen (hoeveel ml/cl water tegenover gram suiker) willen vertellen van je rietsuikerwater?
Offtopic: Ik vind het trouwens wel hartstikke leuk dat er een hoop heel actief reageren op elkaar in dit forum :D

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 13:34
door Manimaner
normaal gebruik voor kristalsuiker 3 water 1 suiker ongeveer. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het anders is bij rietsuiker.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 18:03
door Lumeria
Oké top, bedankt !

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 03 jul 2015, 23:24
door Kegge
3 water op 1 suiker, ongeveer ... net als Manimaner :)

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 04 jul 2015, 23:29
door Art747
Ik meen mij te herinneren dat we op dit forum eens gepost hebben over suikers. De ene suiker is de andere namelijk niet. Mono-sacharides, di-sacharides, tri-sacharides etc. Waarbij de vraag is welke sacharide de mieren het makkelijkst verwerken. Er zouden mierensoorten zijn die slecht tegen honing (al dan niet verdund met water) kunnen, waarbij dennehoning weer wat anders is dan bloemenhoning, in het recept hier op het forum voor honingdauwsurrogaat wordt ahorn-siroop en glucose gebruikt. Maar in de natuur eten ze wat ze kunnen krijgen en dan denk ik voornamelijk aan echte honingdauw en vruchten.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 05 jul 2015, 09:30
door Floris
Het recept voor honingdauwsurrogaat is gebaseerd op een artikel met een analyse van honingdauw. Daarin blijkt voornamelijk glucose te zitten.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 14:26
door Mika
Floris schreef:Het recept voor honingdauwsurrogaat is gebaseerd op een artikel met een analyse van honingdauw. Daarin blijkt voornamelijk glucose te zitten.
Ja? Ik heb me daarvoor enkel gebaseerd op de eiwitconcentratie. Voor zover ik weet is het toch vooral trehalose dat in honingdauw zit, en dat is veel te duur om te gebruiken.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 14:38
door Floris
Inderdaad. Twee glucose's aan elkaar. :|

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 15:20
door Mika
Hmm, inderdaad. :lol: Nu, mogelijk is het sindsdien goedkoper geworden...

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 15:34
door Art747
Nou niet helemaal. In het artikel "Honeydew production and honeydew sugar composition of polyphagous black bean aphid, Aphis fabae (Hemiptera: Aphididae) " door MELANIE K. FISCHER, WOLFGANG VÖLKL and KLAUS H. HOFFMANN* Department of Animal Ecology I, University of Bayreuth, Germany, 2005 staat: "The trisaccharide melezitose was the dominant sugar in all the honeydew samples, except for the honeydew of A. f. fabae and A. f. evonymi".

De verhouding aan suikers is te zien in de grafiek. Melezitose is o.a. in dennenhoning. Voor mijzelf ga ik het recept aanpassen op basis van deze samenstelling en dus ook dennenhoning toevoegen.
Screen Shot 2015-07-06 at 15.27.04.png

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 15:41
door Mika
Ik ben toch niet in vorm blijkbaar vandaag: inderdaad melezitose EN dat is duur.

Re: Rietsuiker

Geplaatst: 06 jul 2015, 17:04
door Art747
Melezitose zit dus in dennenhoning. Ik vervang de ahornasiroop door dennenhoning. voor de liefhebbers nog een artikel over de aminozuren die in de honingdauw zitten en die in HET recept in de vorm van Aminobolan zit. Ik moet nog eens goed uitrekenen of het recept wel klopt op basis van dit artikel ;)

The ratio of the concentration of honeydew total amino acids to total sugars in the honeydew of eight species of aphids, all feeding on tansy, Tanacetum vulgare (L.), was determined and correlated with honeydew production and ant-attendance. The honeydew of the five ant-attended aphid species [Metopeurum fuscoviride (Stroyan), Trama troglodytes (v. Hayd), Aphis vandergooti (Börner), Brachycardus cardui (L.), Aphis fabae (Scopoli)] was rich in total amino acids, ranging from 12.9 to 20.8 nmol µL−1 compared with the unattended aphid Macrosiphoniella tanacetaria (Kalt.) with only 3 nmol µL−1. Asparagine, glutamine, glutamic acid and serine (all nonessential amino acids) were the predominant amino acids in the honeydew of all species. The total concentration of amino acids in the phloem sap of tansy was much higher (78.7 nmol µL−1) then in the honeydew samples, and the predominant amino acids were glutamate (34.3%) and threonine (17.7%). A somewhat unexpected result was the finding that those aphid species with the highest total amino acid concentration in the honeydew always had the highest concentration of sugars. The lowest amino acid–sugar combined value was 104–28.8 nmol µL−1 in the non ant-attended species M. tanacetaria, and the highest value was an average of 270–89.9 nmol µL−1 for the three most intensely attended aphid species M. fuscoviride, A. vandergooti and T. troglodytes. There is no evidence that any single amino acid or group of amino acids in the honeydew acted as an attractant for ant-attendance in these eight aphid species. The richness of the honeydew (rate of secretion × total concentration of sugars), along with the presence of the attractant sugar melezitose, comprised the critical factors determining the extent of ant-attendance of the aphids feeding on T. vulgare. The high total amino acid concentration in sugar-rich honeydews can be explained by the high flow-through of nutrients in aphids that are particularly well attended by ants.

Honeydew amino acids in relation to sugars and their role in the establishment of ant-attendance hierarchy in eight species of aphids feeding on tansy (Tanacetum vulgare) J. Woodring1,2,*, R. Wiedemann1, M. K. Fischer1, K. H. Hoffmann Physiological Entomology Volume 29, Issue 4, pages 311–319, September 2004