Hier ga ik proberen om elke week een update te geven over de kolonie en hoe de zaken ervoor staan.
Ik hoop dat jullie het interessant zullen vinden! En misschien helpt het jullie wel met jullie eigen kolonie('s)
Uw vragen en opmerkingen over mijn blog!
Ik ben geïnspireerd geraakt door ANThousiasteling zijn blog en ik heb besloten om hetzelfde te doen als hem en ook wat informatie over Camponotus Ligniperda bij mijn blog te plaatsen. Hier nog een link naar Kenneth (ANThousiateling) zijn blog.
viewtopic.php?f=67&t=9664

Camponotus ligniperdus
Taxonomie:
Familie: Formicidae (Mieren)
- Onderfamilie: Formicinae
--- Tribune: Camponotini
---- Geslacht: Camponotus
----- Subgenus: -
------ Soort: C. ligniperda
------- Ondersoorten: Camponotus ligniperda afer, Camponotus ligniperda nigrescens
Algemene informatie:
Verspreidingsgebied: Dit is een veel voorkomende soort door Midden-Europa heen ook te vinden in de Kaukasus en Anatolië. De verspreiding van Camponotus Ligniperda is over het algemeen meer zuidelijker dan die van Camponotus herculeanus.
Leef omgeving: Gemixte en loof bossen, maar kan ook gevonden worden in open gebieden.
Winterrust: Ja, van eind oktober tot eind maart 5-8°C (heeft een endogeen Bioritme)
Kolonie: Monogyne (1 Koningin in de kolonie) maar in bijzondere gevallen oligogyne
Kolonieomvang: tot 10.000 individuelen
Groeisnelheid van de kolonie: In eerste instantie ontwikkeld de kolonie traag, maar als deze eenmaal op gang is kan het uitgroeien tot een kolonie van wel 10.000 werksters.
Aanbevolen voor beginners: Ja en ook weer niet.. deze soort vereist veel geduld in het begin. De koningin is ook zeer gevoelig voor stress en kan haar eigen eieren gaan opeten bij een teveel aan stress.
Kolonie leeftijd: 15-18 jaar
Opstarten kolonie: Volledig Claustral
Werksters: Extreem Polymorph (er zijn werksters in allerlei formaten, van 6 mm tot 14 mm)
Voeding: Suikerbronnen en insecten zoals vliegen en muggen.
Nest: In de natuur kunnen ze vaak gevonden worden onder dood hout of onder stenen.
Voortplanting:
Op warme dagen midden mei tot eind juni 22-28°C
Uiterlijk / kleur:
- Werksters: donkerbruin-zwart roodachtig glanzend (sterke fluctuaties mogelijk), sterk polymorph (mineur, media en grote werknemers)
- Koninginnen: glanzend zwart met rood deel aan de thorax en de buik, groot en sterk
- Mannelijk: zwart, slank
Formaten:
- Werksters: 6 - 14 mm, de werksters zijn zeer polymorph.
- Koningin: 16 - 18 mm
- Mannelijk 8-12 mm
Ontwikkelingstijd:
- Ei – 10 tot 16 dagen
- Larve - 10 tot 14 dagen
- Pop – 10 tot 24 dagen
Opmerkingen:
De soort groeit in het begin heel langzaam. Er komt veel geduld en rust bij kijken, de soort is ook stressgevoelig. het beste is dat je de kolonie in het begin zo min mogelijk stoort.
Caresheet:
Dit caresheet is compleet gekopieerd van antkit.uk ik heb het alleen vertaald voor jullie. Alle credits naar antkit.uk voor dit.
Camponotus ligniperdus zijn een sterk, groot mierensoort ze zijn zwart-bruin gekleurd met een rode kleur op de thorax.
Ze zijn een agressief soort die een groot getal van insecten kan consumeren met gemak species. Ze neigen te nestelen in dood hout en ondergrondse uitgegraven nesten in het wild. Ze kunnen gevonden worden in Europese landen zoals Frankrijk, België en Zwitserland. Camponotus ligniperdus, zoals de meeste Camponotus soorten, groeien langzaam. Dat betekent dat het lang duurt van ei tot werkster. Alleenstaande koninginnen kunnen enkele maanden nodig hebben om kleine kolonies te stichten en hebben daarom een beetje meer geduld nodig. Eenmaal opgericht, kunnen de kolonies heel interessant zijn om te observeren.
Ze zoeken voor grote prooien en maken goed gebruik van hun grote kaken. Camponotus ligniperdus profiteert van wat extra warmte tot rond 24˚C door middel van een warmtematje/warmtekabel. Camponotus ligniperdus hebben winterslaap door de winter heen en worden weer wakker van winterslaap rond het einde van maart. Winterslaap kan worden bereikt door de temperatuur te verlagen naar rond 8 graden maar niet lager dan 8 graden.
Voeding:
Camponotus ligniperdus accepteer veel eten, de belangrijkste bron is insecten. Ze houden ook van suikerig eten zoals appelstukjes of honing water. Regelmatig eiwit voor de ontwikkeling van het broed zou moeten gegeven worden in de vorm van dode/levende insecten of vlees zoals gekookte kip. Over het algemeen wordt gezegd dat het geven van levend voedsel aan kleine kolonies mieren niet het wijste is omdat ze het waarschijnlijk niet zullen doden. Meelwormen zijn een algemene bron van eiwit. Je kan levende meelwormen kopen en wanneer je ze wilt voeden aan de kolonie, kan je een jonge meelworm met een zachte schil dopen in warm kokend water om het te doden. Na dit, kun je de meelworm plaatsen in de buitenwereld voor de mieren om op te eten. De meelworm dopen in kokend water verzekerd dat de meelworm volledig dood is en dat vieze microben dood gaan. Samen met meelwormen, zijn de volgende insecten ook geschikt voor een kolonie van Camponotus ligniperdus:: bromvliegjes, fruitvliegen, spinnen, wespen, bijen, motten, krekels, sprinkhanen,
wasworm, kevers, andere miersoorten en nog veel meer!
Formicarium keuzes
Als het gaat om het kiezen van een formicarium voor Camponotus ligniperdus moet u rekening houden met
dat ze een grote soort zijn en veel ruimte zullen vergen in vergelijking met kleinere soorten. Ze kunnen
relatief snel een klein nest vol hebben, dus het wordt aanbevolen om een nest te hebben met een groot veelvoud
kamers / grote nestruimte. Trillingen van het nest moeten ook tot een minimum worden beperkt zoals bij alle mieren
soorten.
• Ytong nests
Ytong-nesten zijn een type gasbetonblok dat handmatig of machinaal kan worden gesneden en interessante patronen
produceren. Ze zijn zeer efficiënt omdat je het vochtgehalte kunt regelen met het vullen van watergoten tot het gewenste niveau en de doorzichtige acrylafdekking biedt uitstekend zicht op de
mieren. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en hebben intrigerende kamer ontwerpen. Je kan ook
een all-in-one Ytong-nest hebben met een foerageergebied op de top van het nest. Ytong-nesten kunnen zijn
aangepast om grote, diepe kamers te hebben, wat perfect is, want dit is een grote soort.
Grond/zand-leem nesten
Grondnestopstellingen worden ook gebruikt als een natuurlijk soort formicarium, omdat het de mieren de mogelijkheid biedt om hun eigen nesten te graven. Tanks worden vaak gebruikt omdat ze een grote ruimte bieden voor mierenkolonies om te groeien en de ruimte boven de grond kan worden gebruikt als een foerageergebied. Dit is een goed formicarium dat de mogelijkheid heeft om buiten omgevingen goed te repliceren. Camponotus ligniperdus zal het goed doen in een nest aarde / zandleem, op voorwaarde dat de juiste voedings- en ruimtevereisten krijgen.
Beginner notities:
• Camponotus ligniperdus zijn een grote soort dus kies je formicarium zorgvuldig.
• Probeer een jonge kolonie/koningin niet te storen met vibraties zoals tikken op het formicarium of overmatig gebruik van een testbuis waar de kolonie in zit. Dit geeft de koningin stress en zorgt ervoor dat ze voor een onbepaalde tijd stopt met eieren legt en soms haar eigen eieren begint op te eten.
• Camponotus ligniperdus kolonies kunnen erg langzaam in het opstarten van een kolonie het is daarom aanbevolen om een kolonie te kopen met werksters als je direct entertainment wilt.
- Temperatuur.
Arena: 18 - 28°C
Nestgedeelte: 21 - 24°C
- Luchtvochtigheid.
Arena: 30 - 50%
Nestgedeelte: 50 - 60%
=============================================================================================================
Week 1
Vandaag heb ik een Camponotus ligniperda gyne ontvangen met 2 werksters en een voedingsetje van mierenspecialist.nl. De miertjes hebben de reis overleefd en er zit best veel broed al in het buisje. Ik heb de kolonie gelijk een druppeltje honing en een pop van een vlieg aangeboden op wat bakpapier. De honing werd heel fanatiek aangenomen en de pop van een vlieg wat minder. Bij nader inzien had ik beter kunnen wachten tot de pop van de vlieg was uitgekomen en dan pas de vlieg voeren.